Vermogensbeheer

MFlintermanOnder vermogensbeheer wordt verstaan het beheer van vermogen voor vermogende cliënten, door daarin gespecialiseerde organisaties. Vroeger werden beleggingen aangekocht en spreekwoordelijk in de kast gelegd, want de waarde van effecten bleven jaarlijks stijgen.

In de afgelopen jaren is onze economische en financiële omgeving aanzienlijk complexer geworden.

Dit heeft er mede voor gezorgd dat ons vermogen met voorkeur uit handen wordt gegeven aan mensen die er verstand van hebben, de zogenaamde professionals. De vermogensbeheerder krijgt het beheer over uw vermogen met de bedoeling om er in de toekomst winst uit te halen.

De vermogensbeheerder dient zich onafhankelijk op te stellen. Elke partij pretendeert onafhankelijk te zijn maar de realiteit leert dat dit niet zo is.

Individueel of collectief vermogensbeheer
U kunt kiezen tussen individueel of collectief vermogensbeheer. De hoogte van het bedrag, de manier van beleggen, wensen en eisen bepalen welke vorm van vermogensbeheer men wenst.

Bij individueel vermogensbeheer wordt het vermogen op een individuele manier beheert. Dit gaat normaliter over grote bedragen vanaf 100.000 euro. De opdrachtgever legt zijn doelstelling, wensen en eisen op tafel. De vermogensbeheerder gaat vervolgens aan de slag met deze specifieke opdracht om de vooraf bepaalde doelstelling voor de vermogende cliënt te realiseren.

Echter, het is ook mogelijk om uw vermogen te laten beheren met relatief kleinere bedragen door middel van collectief vermogensbeheer vanaf circa 15.000 euro. Er zijn beleggingsvormen waar u als individu deel kunt nemen met een lagere instap. Voorbeelden zijn beleggingsfondsen of ETF´s (trackers) zoals die door meerdere partijen in grote variatie worden aangeboden.

Laat u niet vastbinden in een risicoprofiel waardoor u  in slechte beurstijden met de markt meezakt omdat de minimumweging in aandelen te hoog is en de beheerder de aandelenweging niet voldoende kan afbouwen. Flexibiliteit in deze marges is zeer belangrijk.

Voordelen van vermogensbeheer
Het laten beheren van uw vermogen bij een vermogensbeheerder brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo heeft een goede vermogensbeheerder een erkende opleiding, meerdere jaren ervaring en de deskundigheid die bij u meestal ontbreekt. Hierdoor heeft de emotie van de belegger niet de overhand maar rationele beslissingen. De voordelen van het uit handen geven van uw vermogen, zal het uiteindelijke rendement op uw beleggingen ten goede komen.

Zorg ervoor dat u niet te hoge tarieven betaalt voor de dienstverlening
vermogensbeheer. Onderhandel over de hoogte van de vergoeding voor de dienstverlening, de standaardtarieven zijn vaak te hoog.

Download het gratis E-book
Als u op zoek bent naar een goede vermogensbeheerder dan is het aan te raden om vooraf een strenge selectie te maken van de verschillende vermogensbeheerpartijen. Het E-book: Selecteer uw vermogensbeheerder in 10 stappen helpt u hierbij goed op weg.

Lees de tips vermogensbeheer opgesteld door  Maurice Flinterman & Jos van Heese.

Over de auteur

Deze informatie is voor Fiscalio.nl geschreven door Maurice Flinterman & Jos van Heese, vergelijkuwvermogensbeheerder.nl
Of kies uit nieuws categorieën