Student bijverdienen 2012

Studiefinanciering is bedoeld om studeren mogelijk te maken. Als je zelf meer dan een bepaald bedrag bijverdient, gaat de overheid ervan uit dat je geen financiële hulp nodig hebt om een opleiding te volgen. Dat bedrag noemen we de bijverdiengrens. Verdien je meer dan de bijverdiengrens, dan heeft dat gevolgen voor je studiefinanciering.

Hoeveel mag je bijverdienen als student?
In 2012 is de bijverdiengrens € 13.362,53. Zolang je met je bijverdiensten onder de bijverdiengrens blijft, is er niets aan de hand. In 2010 en 2011 was de bijverdiengrens € 13.215,83.

Welk inkomen telt mee?
We kijken naar je verzamelinkomen. Doe je geen aangifte bij de Belastingdienst? Dan kijken we naar je belastbaar loon. Je kunt inkomen uit loondienst of uitkering of inkomen uit een eigen bedrijf hebben. We controleren jaarlijks je inkomensgegevens bij de Belastingdienst. De controle vindt steeds twee jaar later plaats. Meer informatie over inkomsten vind je ook in de ‘Folders Bijverdienen’ (rechtsboven op deze pagina).

Waar vind ik de juiste informatie?
Als student is het wel even wennen dat je ook zelf belasting moet gaan betalen. Het is daarom verstandig om goed geinformeerd te zijn en te weten wat je maximaal mag bijverdienen. Maar ook te weten wat er gebeurt als je teveel bijverdient of als je een tijdelijke studie onderbreking ondergaat. De juiste informatie vind je hier.

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën