Woning kopen

Het kopen van een woning is een belangrijke gebeurtenis, om u enige houvast te bieden bij alle zaken die op u afkomen hebben wij een simpel stappenplan bij aankoop woning opgesteld. Dit stappenplan dient uitsluitend als richtlijn, voor meer informatie omtrent de verschillende stappen adviseren wij u contact op te nemen met een hypotheekadviseur.

Stap 1 Maximale hypotheek
Bepaal welk bedrag u kan of wilt lenen. Er zijn op het internet in overvloed rekenmodules te vinden waar u de maximale hypotheek voor uw situatie kunt laten berekenen.

Stap 2 Zoeken van een woning
Nu u weet wat uw maximale hypotheek is kunt u op zoek naar een geschikte woning. Heeft u die woning gevonden neem dan contact op met degene die de woning aanbiedt, vaak is dit een verkopende makelaar, om een afspraak te maken voor bezichting van de woning.

Stap 3 Een bod uitbrengen
Voldoet de woning aan uw eisen? Dan kan het bieden beginnen. U brengt een bod uit aan degene die de woning aanbiedt, vind u het moeilijk om te bepalen welk bod u uit wilt brengen dan kunt u overwegen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij helpt u (tegen vergoeding) bij de aanschaf van de woning op deze manier profiteert u van de kennis en kunde van iemand die dagelijks met dergelijke zaken te maken heeft.

Stap 4 Voorlopig koopcontract
Is uw uiteindelijke bod geaccepteerd dan is de koop een feit. De verkopende partij en u tekenen het voorlopige koopcontract. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het voorlopige koopcontract bindend voor beide partijen. Wordt het contract verbroken in verband met een niet ontbindende voorwaarde (bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering, NHG of bouwkundige keuring) dan moet er vaak een “boete” betaald worden van 10%.

Stap 5 Hypotheek
Nu is het tijd om daadwerkelijk een hypotheek af te sluiten. Het is raadzaam om bij verschillende aanbieders een offerte te laten maken. Op deze manier kunt u het een en ander met elkaar vergelijken om zodoende het beste aanbod te selecteren.

Stap 6 Overdracht
In de laatste fase ondertekenen beide partijen het definitieve koopcontract, dit wordt ook wel de transportakte genoemd. Dit traject dient te geschieden via een notaris, hij schrijft de aktes in bij het kadaster. Tevens worden in deze fase ook vaak de sleutels overgedragen.

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën