Lijfrentehypotheek


De lijfrentehypotheek is een combinatie van een lening met een aanvullende voorziening voor uw oude dag, waarbij de aanvullende voorziening een lijfrenteverzekering is. U betaalt dus iedere maand rente over de hypotheek en premie voor de opbouw van de lijfrente. U kunt de hypotheekrente en de premie voor de lijfrenteverzekering van uw belastbaar inkomen aftrekken.

De lijfrente komt tot uitkering op het moment dat u met pensioen gaat. Met deze uitkering kunt u de hypotheeksom afbetalen. Let wel; deze uitkeringen zijn belast.  Bij het starten van de uitkering van de lijfrente, blijft de hypotheek dus wel gewoon bestaan. Het betreft overigens een aflossingsvrije hypotheekvorm.

Zeer gunstig aan deze hypotheek is het feit dat u zowel de rente op de hoofdsom als de lijfrentepremie kunt aftrekken van de belasting. Voor het aftrekken van de lijfrentepremie geldt overigens wel dat dit alleen kan als u een pensioentekort kunt aantonen. Sowieso betaalt u (ook) inkomstenbelasting over de uitkeringen van de lijfrente.

Voordelen van de lijfrentehypotheek zijn:

  • Gedurende de looptijd lost u niets af, waardoor u maximaal fiscaal voordeel hebt.
  • Indien gewenst kunt u ervoor kiezen de premie te beleggen.
  • Veel belastingaftrek: rente en premie zijn aftrekbaar (onder bepaalde voorwaarden).
  • U kunt niet alleen de rente op de hoofdsom aftrekken, maar ook de premie voor de lijfrente. Hiervoor moet u wel een pensioentekort kunnen aantonen.

 

Nadelen van de lijfrentehypotheek zijn:

  • Beperkte keuze: weinig geldverstrekkers bieden dit product aan.
  • Wettelijk is de lijfrentehypotheek relatief lastig. De wettelijke eisen en voorwaarden rond aftrek van de premie en de periodieke uitkering zijn erg strikt.
  • U moet (ook nog) inkomstenbelasting betalen over de uitkeringen van de lijfrente.

Meer informatie:
Lijfrentehypotheek

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën