Levenhypotheek


Bij een levenhypotheek en een spaarhypotheek lost u tijdens de looptijd niet af. Dat is het grote verschil met de lineaire en annuïteitenhypotheek. De levenhypotheek is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een levensverzekering. De lening wordt aan het einde van de looptijd of bij eerder overlijden van de verzekerden afgelost met de uitkering uit de levensverzekering.

Bij deze vorm wordt belasting vrij vermogen opgebouwd en geprofiteerd van de rente aftrek. Bedoeling van deze hypotheek is om de faciliteiten van box 1 (inkomen) fiscaal maximaal te benutten. De naam van deze vorm is afkomstig van de eraan gekoppelde levensverzekering. Maandelijks heeft men een vaste aflossing: de rente en de premie voor de levensverzekering.

Voordelen van de levenhypotheek zijn:

  •  U kunt switchen tussen verschillende beleggingsfondsen.
  • U lost niet af en profiteert zo maximaal van de renteaftrek.
  • Overlijdensrisico kunt u meeverzekeren.
  • U loopt een zeer beperkt risico dat u blijft zitten met een restschuld aan het einde van de looptijd van uw hypotheek.

Nadelen van de levenhypotheek zijn:

  • Het rendement op uw vermogen (levensverzekering / kapitaalverzekering) is vrij laag omdat dit belegd wordt tegen een overeenkomend laag risico. Of dit als een voordeel of als een nadeel gezien moet worden verschilt per persoon. Een hoger rendement gaat namelijk gepaard met een hoger risico.
  • Het kan voorkomen dat u aan het einde van de looptijd van uw hypotheek blijft zitten met een restschuld. Dit zal dan wel een kleine restschuld zijn.

Meer informatie:
Levenhypotheek

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën