Kansspelbelasting

De kansspelbelasting is in Nederland een belasting die door de rijksoverheid op prijzen van kansspelen wordt geheven. De belasting wordt geheven op grond van de Wet op de kansspelbelasting.

De loterijen in Nederland zijn verplicht de belasting in te houden en af te dragen; ze keren dus nettoprijzen uit, en dus minder dan de brutoprijzen die vaak bij de werving genoemd worden. Wie een prijs wint in een buitenlands kansspel moet daarvan zelf aangifte doen op het aangiftebiljet kansspelbelasting.

Door een wijziging van de Wet op de kansspelbelasting moeten exploitanten (eigenaren) van kansspelautomaten vanaf 1 juli 2008 kansspelbelasting (29%) betalen in plaats van btw (19%) over de volledige opbrengst van hun automaten. Opstellers van deze automaten hoeven geen btw te betalen over hun deel van de opbrengst. Opstellers zijn bijvoorbeeld café-eigenaren die een of meer automaten in hun cafés hebben staan. Opstellers en exploitanten kunnen eventueel wel samen afspraken maken over verrekening van de verschuldigde kansspelbelasting.

Voor 1 juli 2008 moesten eigenaren en opstellers van kansspelautomaten ieder apart btw betalen over hun aandeel in de opbrengst.

Kijk hier voor actuele informatie over Kansspelbelasting (Belastingdienst).

Over de auteur

Of kies uit nieuws categorieën