Wijziging in plannen inkomstenbelastingU bent als pc-professional zeer geïnteresseerd in de plannen van het nieuwe kabinet. Vooral als die invloed hebben op de hoogte van uw netto salaris. De inkomensafhankelijke zorgpremie, die de laatste tijd nogal wat stof heeft doen opwaaien, is door VVD en PvdA uit het regeerakkoord geschrapt. In plaats daarvan zal er een wijziging komen in de plannen voor de inkomstenbelasting. Wat gaat er precies wijzigen?

Eind oktober presenteerden VVD en PvdA het regeerakkoord. U kon daarover lezen in het bericht ‘Kabinet VVD-PvdA eens over regeerakkoord’. In dit regeerakkoord zijn een aantal ingrijpende maatregelen opgenomen. De inkomensafhankelijke zorgpremie zorgde voor de meeste discussie omdat dit voor bepaalde groepen nogal grote financiële gevolgen zou hebben. VVD en PvdA waren dan ook genoodzaakt om het regeerakkoord aan te passen. Dat gaat helaas ten koste van de voorgenomen verlaging van de inkomstenbelasting.

Streep door verlaging derde schijf

Na overleg is gekomen tot de volgende wijzigingen:

  • Er komt geen inkomensafhankelijke zorgpremie. Het eigen risico in de zorg zal wel inkomensafhankelijk worden.
  • De zorgtoeslag blijft bestaan.
  • De verlaging van de derde schijf van de inkomstenbelasting van 42% naar 38% in 2014 gaat niet door. Het tarief blijft dus 42%.
  • De opbrengst van het beperken van de hypotheekrenteaftrek zal gebruikt worden voor het verlengen van de derde schijf in de inkomstenbelasting.
  • De verlaging van de vierde schijf van de inkomstenbelasting van 52% naar 49% gaat niet door. Het tarief in de vierde schijf blijft dus 52%.
  • Verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting met € 75 en € 388.
  • Voor hoge inkomens tussen de € 20.935 en € 62.941 zal de algemene heffingskorting met 3% worden afgebouwd.
  • De arbeidskorting zal worden afgebouwd tot € 0 voor inkomens van € 110.000.
  • Er komt daarnaast nog € 250 miljoen beschikbaar voor sociale maatregelen. Dit bedrag wordt mogelijk ingezet voor een langere duur (dus bijvoorbeeld 1,5 jaar in plaats van 1 jaar) van de WW-uitkering.

Bron: Rendement Uitgeverij

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën