Werkkosten regeling 2011Per 1 januari 2011 zullen in het kader van de lastenverlichting de meeste bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen worden vervangen door één nieuwe regeling: de werkkostenregeling.

De werkkostenregeling maakt het per 1 januari 2011 mogelijk om maximaal 1,4% van de totale fiscale loonsom van een onderneming (de ‘vrije ruimte’) te besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. U betaalt wel loonbelasting over het bedrag boven de vrije ruimte in de vorm van een eindheffing van 80%. Voor een vennootschap waar alleen een DGA in dienst is, zal 1,4% van de totale fiscale loonsom niet hoog zijn. Bij een salaris van € 60.000 is de vrije ruimte slechts € 840, terwijl de DGA vaak meer kosten vergoed krijgt. Dit hoeft niet nadelig te zijn, maar het verdient zeker de aandacht.

Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen blijven nog steeds onbelast door gebruik te maken van de gerichte vrijstellingen.
 
Start werkostenregeling
De werkkostenregeling gaat in per 1 januari 2011 maar u bent nog niet verplicht gebruik te maken van deze regeling. Voor de jaren 2011, 2012 en 2013 mag u ervoor kiezen om de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen te blijven gebruiken. U hoeft uw keuze niet kenbaar te maken bij de belastingdienst. Uw keuze blijkt uit uw administratie. Pas in 2014 bent u verplicht gebruik te maken van de werkkostenregeling.
 
Gevolgen voor u?
Er kleven uiteraard voordelen aan de werkkostenregeling. U hoeft bijvoorbeeld geen rekening meer te houden met de voorwaarden en beperkingen van de bestaande regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen. Ook een voordeel is het feit dat u loon in natura tegen de factuurwaarde waardeert met als gevolg dat de factuur alleen in uw financiële administratie geboekt hoeft te worden en niet ook in uw loonadministratie. Maar er zijn ook zeker nadelen: zo is het maar de vraag of de werkkostenregeling in uw situatie financieel voordeliger is.
 
De uitwerking van de werkkostenregeling zal voor iedere onderneming anders uitpakken. Of de werkkostenregeling in uw situatie voordelig uit zal pakken zal dus nader moeten worden bekeken.
 

TIP
Indien u uw kostenvergoedingen wilt aanpassen moet deze mogelijkheid wel in de arbeidsvoorwaarden zijn opgenomen. Als dit niet het geval is, kunt u uw arbeidsvoorwaarden wijzigen.

Controleer of uw arbeidsvoorwaarden u deze mogelijkheid geven of laat u adviseren over eventuele noodzakelijke aanpassingen hieraan. Wij kunnen ook voor u berekenen of u gebruik moet maken van de werkkostenregeling of dat u de oude methode nog moet handhaven! Neem contact op met uw contactpersoon bij JAN© om voor uw onderneming te bepalen wat het meest voordelig is. Bron: Jan Accountants.

Reacties

2 Reacties to “Werkkosten regeling 2011”
  1. Job says:

    Voor DGAs betaat er een dubbel probleem. Niet alleen is onder de werkkostenregeling slechts 1,4% beschikbaar van de totale loonsom wat in geval van veel DGAs niet veel is. Ook mogen thuiswerkplekken niet vergoedt worden vanuit de forfaitaire ruimte omdat deze onder de nieuwe definitie van het begrip werkplek geen werkplek zijn. Zie hier: http://bcsbv.nl/Werkkostenregeling/tabid/354/Default.aspx DGAs die veel thuis werken kunnen hun werkplek dan ook niet belastingvrij dekken, dus extra kosten.

  2. Job says:

    Bijkomende probleem voor menig DGA is dat de thuiswerkplek onder de werkkostenregeling niet als werkplek gezien wordt en dus niet uit de vrije ruimte vergoedt mag worden. zie hier: http://www.bcsbv.nl/Werkkostenregeling/tabid/354/Default.aspx. De komende drie jaar pas ik dan ook nog de oude regeling toe. Vanaf 2014 zal ik er ook aanmoeten geloven. Gelijk maar eens even mijn thuiskantoor upgraden nu het nog kan

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën