Weerstand in Europa tegen verhoging pensioenleeftijdNiet alleen in Frankrijk, ook in andere Europese landen is er weerstand tegen het verhogen van de pensioenleeftijd.

Zo ging vorige maand in Griekenland het pensioenstelsel op de schop, wat leidde tot hevige protesten. Maar ook in Nederland en onze buurlanden is niet iedereen het eens met het tornen aan de voorziening voor de oude dag. 
Nederland
Kort geleden bereikten werkgevers en werknemers een akkoord over de verhoging de AOW-leeftijd. In het akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog gaat naar 66 jaar. Iedere vijf jaar wordt bekeken of verdere verhoging nodig is. De sociale partners houden de mogelijkheid open om de AOW-leeftijd in 2025 naar 67 jaar te verhogen. De politieke partijen denken verschillend over de AOW. Geert Wilders noemde de verhoging van de AOW-leeftijd een breekpunt in zijn campagne, maar kwam daar de dag na de verkiezingen op terug.

Duitsland en België
De pensioenleeftijd ligt in Duitsland nu nog op 65 jaar, maar de vorige regering heeft al besloten hem op termijn te verhogen naar 67 jaar. Dat begint in 2012 en gaat eerst met een maand per jaar en later met twee maanden per jaar. In België wordt de discussie over verhoging van de pensioenleeftijd heel voorzichtig aangezwengeld. Heel voorzichtig, omdat de meeste Belgen nu nog steeds ruim voor hun 65ste stoppen met werken.

Groot-Brittannië en Spanje
In Groot-Brittannië is de pensioenleeftijd nu nog 65 jaar voor mannen en 60 jaar voor vrouwen. Die leeftijd wordt in stappen verhoogd naar uiteindelijk 68 jaar, voor mannen én vrouwen. Alle grote partijen hebben daarmee ingestemd. In Spanje heeft de linkse premier Zapatero voorgesteld de pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Alleen al de aankondiging van een eventuele verhoging leidde tot demonstraties in het hele land. Bron: NOS.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën