Wat is een goede adviseur?Als adviseur stel ik mijzelf regelmatig de vraag: wat is een goede adviseur? Misschien moet ik eerst het antwoord weten op de vraag wat een adviseur eigenlijk is.

Wat is een adviseur?

Een adviseur is volgens mij niks minder en niks meer dan iemand die raad geeft. Dat raad geven hangt tuurlijk af van degene die advies zoekt. Als je wilt weten hoe diep je je bollen moet ingraven, vraag je advies aan een tuinman en niet aan een militair. Die laatste kan je wel adviseren hoe diep je een mijn moet ingraven.

Wanneer heb je een adviseur nodig?

Als je een vraag hebt, waar je zelf het antwoord niet op hebt, zoek je iemand die jou het goede antwoord geeft. Of als je een probleem hebt dat je zelf niet kan oplossen, zoek je iemand die voor jou de oplossing aandraagt. Vaak weet je zelf wel wanneer je wat voor soort advies je nodig hebt en bij wie je dat kan halen.

De adviseur “geeft raad”

Stel je bent bij een adviseur en je legt hem (of haar, who cares) je probleem voor. Vervolgens legt hij 4 oplossingen aan je voor en jij moet er 1 uitkiezen. Ben je dan geholpen? Heeft ie je raad gegeven of heeft ie je een keuze geboden?

Is het een goed advies?

Waarom krijg je 4 adviezen voor 1 probleem? Heeft het te maken met de “I-sue-your-ass-cultuur”? Bang als de adviseur is om een verkeerd advies te geven, geeft ie maar zoveel mogelijk alternatieven en als jij verkeerd kiest, is het je eigen schuld.

Dat de adviseur alle mogelijkheden onderzoekt is natuurlijk prima. Dat ie vervolgens aan jou laat zien dat ie goed voor je aan de slag is gegaan is ook prima. Maar daarna verwacht je toch dat hij dé oplossing aandraagt voor jouw probleem? Nadat hij de alternatieven heeft uitgelegd en waarom ze naast die ene het net niet zijn, omdat ze niet volledig jouw probleem oplossen. Dan denk je toch, ja, ik had een probleem en dankzij mijn adviseur heb ik de oplossing.

Maar toch…

… zie ik maar weinig adviseurs die duidelijk zeggen “doe dit en doe dat”. Maar is het toch meer van “je kan dit doen, of dat, of zus of zo”.

Ik denk dat het een kwestie van onzekerheid is. Vaak geven adviseurs meerdere adviezen voor 1 probleem om uit te sluiten dat ze dingen over het hoofd zien. Hiermee voorkomen ze dat ze achteraf het verwijt krijgen “Door jouw advies zit ik nu met een tuin vol Barbapapa’s in plaats bloemen. Wist ik veel dat het geen tulpenbollen waren maar Barbapapazaden. Dat had je effe moeten checken.”

Dus wat is een goed adviseur?

Ik denk niet dat die vraag eenduidig is te beantwoorden. Ikzelf vind dat als ik iemand de weg vraag naar een pannenkoekenrestaurant, dan wil ik niet horen dat linksaf “leidt naar “pannenkoeken- en poffertjestent Weinig voor veel”, rechtsaf naar “American pancake house Annie Rexia” en 400m verderop vind je “Pannenkoekenhuis ‘t Schompes vreten”. Nee, diegene die mij de weg gaat wijzen, denkt ook, “D’r zijn er 3, welke zou ie bedoelen, laat ik maar es vragen wat ie precies wil”. Als ik dan zeg “Ik wil me helemaal kotsmisselijk vreten” stuurt hij mij vervolgens linea recta naar ‘t Schompes.

Als een adviseur goede vragen stelt, goed het probleem blootlegt, maar vooral goed luistert en doorvraagt, waardoor niet alleen het topje van de ijsberg zichtbaar wordt, maar ook juist de grote voet die onder het wateroppervlak schuilt, dan pas kan hij een goed advies geven. En dan is het niet nodig om meerdere alternatieven te bieden, omdat die net niet de goede oplossing bieden.

Adviseren is durven

Ik weet het, het is soms moeilijk om eenduidig te adviseren, gewoon omdat je niet altijd alles weet. Daarom is het belangrijk om altijd in contact te blijven met je relaties en hun markt, zodat je weet wat er speelt als ze bij je komen voor advies. En dan nog… en ach, durf gewoon eens te zeggen “doe dit en doe dat”.

Geschreven door Eric Koekkoek, fiscalist.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën