Waardering familiebedrijf obstakel bij verkoopHet bepalen van de goodwill bij een mogelijke overdracht van uw bv is geen gemakkelijke klus. U bent zeker niet de enige als u dit als obstakel ziet. Uit een onderzoek van KPMG onder Nederlandse familiebedrijven blijkt dat bijna 80% dit lastig vindt. Maar ook de economische recessie, de financiering van de overname en het vinden van een geschikte partij kunnen roet in het eten gooien.

De verkoop van uw bv kan noodzakelijk zijn als u bijvoorbeeld bijna met pensioen gaat. U wilt waarschijnlijk dat uw bv binnen de familie blijft, mogelijk vanwege de voorzetting van de familienaam. Een meerderheid van de ondervraagde familiebedrijven geeft hier in ieder geval de voorkeur aan. Het afstaan van het familiebedrijf aan derden ligt bij ruim 60% zelfs gevoelig. Een klein deel is van mening dat buitenstaanders minder goed weten waar de waarde van de onderneming zit. Toch geeft ook ruim de helft van de respondenten aan dat het moeilijk is om binnen de familie een geschikte opvolger te vinden.

Adviseur kan soms het beste de waarde schatten
Een groot obstakel is het waarderen van de onderneming, als het moment aanbreekt waarop de dga opgevolgd moet worden. Bij bijna 60% van de familiebedrijven is de waardering namelijk sterk afhankelijk van de opgebouwde ervaring van de dga en zijn leiderschap(dit geeft familiebedrijven vaak een uniek karakter). Omdat een groot deel van de ondervraagden van mening is dat de dga niet altijd zelf het beste de waarde kan inschatten van zijn bv, staat men welwillend tegenover het inschakelen van een externe adviseur. Meer resultaten vindt u terug in het onderzoek van KPMG.

Bron: Rendement Uitgeverij

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën