Vraag: moet je NOB of RB lid zijn?Ik krijg soms de vraag of je als belastingadviseur verplicht bent om lid te zijn van het NOB of RB (voorheen FB). De meeste belastingadviseurs zijn lid van één van de twee.

Hoe word je lid?
Je bent eerst aspirant lid en volgt dan de (verplichte) postmaster beroepsopleiding van drie jaar. In deze drie jaar volg je vaktechnische cursussen en trainingen waarmee je je beroepsvaardigheden verbetert. Je wordt verder gevormd tot adviseur. Denk daarbij ook aan zaken als onderhandelen en gesprekstechnieken. Ben je klaar, dan volg je de zogenaamde Permanente Educatie.

Moet je lid worden?
Het antwoord is nee. Veelal zal je werkgever, een advieskantoor, van je verlangen dat je lid wordt van één van de twee. Welke van de twee is afhankelijk van de wens van je werkgever en/of waar men is bij is ‘aangesloten’.

De arbeidsmarkt
Er zijn accountants- en belastingadvieskantoren die in de vacaturestelling expliciet vragen om een kandidaat die NOB of RB lid is. Het kan zelfs zo zijn dat – wil je intern doorstromen – dit een harde eis is. Men heeft dan in het organisatiebeleid vastgelegd dat je alleen senior manager kan worden als je NOB lid bent. In die zin vergroot het dus je mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Waarom?
Het aangesloten zijn bij de NOB of RB zorgt ervoor dat de vaktechnische kwaliteit van het accountants- en belastingadvieskantoren in stand blijft. Vooral naar klanten toe is dit belangrijk.

Martijn Betgem
(Vragen? Stel ze hieronder!)

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën