Voorkomen van witwassenEen juridisch onderzoek naar de effectiviteit van het toezicht in de Europese Unie

Witwassen is een grote bedreiging voor de financiële markten en een gevaar voor de samenleving. Effectief toezicht in het preventieve anti-witwasbeleid is van groot belang om deze bedreiging tegen te gaan. Dat stelt promovenda Melissa van den Broek in haar proefschriftPreventing money laundering: A legal study on the effectiveness of supervision in the European Union” dat zij op 5 juni zal verdedigen. In haar onderzoek staat de effectiviteit van het anti-witwastoezicht op banken, makelaars en accountants in de Europese Unie centraal. Voor Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden heeft zij vanuit het perspectief van effectief toezicht de wet- en regelgeving, de institutionele positie, alsmede de bevoegdheden van de anti-witwastoezichthouders en de toepassing daarvan in de praktijk geanalyseerd.

Toezicht in het Verenigd Koninkrijk het meest effectief

Uit het onderzoek blijkt dat het toezicht in het preventieve anti-witwasbeleid in de Europese Unie in grofweg vier toezichtmodellen te verdelen valt: het FIU model, het externe model, het interne model en het hybride model. De geselecteerde landen in dit onderzoek vertegenwoordigen elk een model. Geconcludeerd wordt dat het anti-witwastoezicht op banken, makelaars en accountants in het Verenigd Koninkrijk het meest effectief is. Op geen van de vereisten voor effectief toezicht scoort het Verenigd Koninkrijk slecht. Spanje daarentegen heeft het minst effectieve anti-witwastoezicht. Dit volgt voornamelijk uit de keuze voor de financiële inlichtingeneenheid als enige anti-witwastoezichthouder in combinatie met een gebrek aan adequate middelen en de institutionele positie van de Spaanse toezichthouder.

 

Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht

Bij Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht werken wetenschappers die volop bereid zijn verder te kijken dan de wereld zoals ze die nu kennen. Die zaken letterlijk en figuurlijk in een groter verband zien, over fysieke en professionele grenzen heen.

De onderzoeksprogramma’s tonen die nieuwsgierigheid naar de maatschappij van morgen. Ons multidisciplinaire onderzoek, met bewuste zwaartepunten en profielthema’s, is steeds erop gericht om met de kennis van vandaag actief mee te werken aan het recht van morgen. Rechtsgeleerdheid is onderdeel van de multidisciplinaire faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Binnen één faculteit worden de wetenschappelijke disciplines die zich bij uitstek bezig houden met het vinden van oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken gebundeld.     
Datum:            vrijdag 5 juni 2015

Tijd:                 10.30 uur

Locatie:           Academiegebouw, Universiteit Utrecht, Domplein 29

Promotoren:  Prof. dr. G.H. Addink en Prof. dr. B. Unger 

Co-promotor: Dr. A.P.W. Duijkersloot

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën