Vermakelijkheidsdiensten ook belast op de plaats waar de afnemer woontDe feitelijke plaats waar vermakelijkheidsdiensten, zoals live gesprekken via speciale websites, plaatsvinden is de woon- of vestigingsplaats, maar ook de plaats waar de afnemer zich bevindt op het moment dat zij de websites bekijkt. Dit leidt volgens Hof Amsterdam tot een fiscaal rationele oplossing.

Voor de btw-heffing is het van belang of er sprake is van een levering of een dienst. Wanneer dit eenmaal is vastgesteld moet de btw-ondernemer nog kijken wat de plaats van levering of dienst is. Het kan echter voorkomen dat de fiscus een andere mening hierover is toegedaan, wat kan leiden tot oplegging van naheffingsaanslagen. Dit was ook het geval in de zaak voor Hof Amsterdam. Het ging om een bv die alleen btw berekende aan binnen Nederland woonachtige bezoekers van zijn websites, omdat zij vond dat zij vermakelijkheidsdienst verleende. Vermakelijkheidsdiensten zijn namelijk belast op de plaats waar de diensten daadwerkelijk plaatsvinden.

De inspecteur vond echter dat de bv elektronische diensten verleende, waardoor belasting moest worden geheven daar waar de afnemer zijn woonplaats of gebruikelijk verblijfplaats had. Volgens het hof verleende de bv geen elektronische diensten, maar vermakelijkheidsdiensten. Het wezenlijke element van de diensten bestond namelijk uit de interactie tussen de bezoeker van de websites en de modellen waarmee tegen betaling “live”-gesprekken kon worden gevoerd. Volgens het hof leidde het onderwerpen van vermakelijkheidsdiensten aan de btw-regeling van de lidstaat op het grondgebied waar de afnemer woont of was gevestigd, tot een fiscaal gezien rationele oplossing. De bv mocht de btw dus voldoen over de opbrengsten voor diensten aan binnen Nederland wonende bezoekers van haar websites.

Wet: artikel 6d en artikel 6h WET ob 1968

Bron: Taxence, van Hof Amsterdam, 24 mei 2012 (gepubliceerd 13 juni-2012), LJN: BW7937, 11/00577

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën