Verhagen: recessie vereist ingrijpenGoede stuurmanskunst is nodig om de economie door het economisch zware weer te loodsen. Dat stelt minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) naar aanleiding van de cijfers over het vierde kwartaal die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag 15 februari 2012 heeft gepubliceerd.

Volgens het CBS kromp de Nederlandse economie met 0,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook vergeleken met het derde kwartaal kromp de economie met 0,7 procent. Met dit tweede kwartaal van krimp bevindt de Nederlandse economie zich officieel in recessie.

‘Het is duidelijk dat de economie in een lagere versnelling is geraakt,’ zegt de bewindsman. ‘Dat is zorgelijk. We moeten nu aanpakken, anders dreigt het scenario van langdurige stagnatie.’ De afzwakking van de economische groei is met name te wijten aan terugvallende uitgaven van consumenten en de overheid. Ook een krimp in de uitvoer van Nederlandse producten droeg er aan bij. De investeringen van bedrijven lieten wel een – zij het beperkte – groei zien.

Volgens Verhagen is het niet aannemelijk dat de groei vanzelf zal aantrekken. ‘Daarom moeten we slim bezuinigen, de economie versterken door hervormingen en ondernemers ondersteunen waar nodig.’

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën