Vacaturestand begin 2014Januari 2014
Het jaar is nog maar net ‘geopend’ en het valt direct op dat er een lichte groei zit in het aantal fiscale vacatures. En dat is natuurlijk heel fijn na toch een zeer slecht halfjaar in 2013. Een halfjaar van weinig vacatures, veel sollicitaties en veel teleurstellingen. In dat halfjaar was de crisis binnen de accountancy pas echt voelbaar.

Junioren gezocht
Het valt op dat het aantal gezochte junior fiscalisten stijgt en dat zegt iets over een klein ‘overschot’ aan fiscaal werk. In ieder geval zoveel meer dat de senior of de medior het alleen niet afkan. Het betreft hier met name de doelgroep met 2 tot 5 jaar ervaring. Het liefst met ervaring in de adviespraktijk in plaats van alleen de aangiftepraktijk. Daarbij valt ook op dat men inzet op ‘adviseurs in de dop; met richt zich vooral op de afgestudeerde WO-er.

Zeer ervaren fiscalisten
Helaas zie ik voor de zeer ervaren fiscalisten nog geen groei. Ik vermoed dat deze groep pas weer gezocht wordt als er echt meer werkt te verdelen valt; dus niet alleen fiscale deeladviezen, maar ook de zwaardere adviestrajecten.

Aangiftepraktijk/ specialisten
In de aangiftepraktijk zit weinig beweging momenteel. Dit geldt overigens ook voor de specialisten (zoals IB en BTW).

Wel blijft het zeer belangrijk dat je het juiste cv hebt; inhoudelijk maar ook zeer qua opmaak en weergave. Een jaar geleden moest je alleen je best doen om een goede indruk te maken aan tafel. Tegenwoordig moet je eerst een andere hindernis nemen. En dat is uitgenodigd worden.

Update februari 2014
De lijn van toename van het aantal vacatures voor junior fiscalisten zet door en dat is niet alles; zelfs landelijk. Vrijwel in elke regio is er behoefte aan kandidaten met tussen de 1 en 3 jaar ervaring. Behalve de Kop van NH, waar de arbeidsmarkt bevroren lijkt. Er zijn zelfs kantoren die echte starters zoeken (kandidaten zonder ervaring). Vereiste blijft wel dat je studie is afgerond. Voorlopig betreft het alleen vacatures op WO niveau. HBO blijft lastig.

Geschreven door Martijn Betgem, recruiter tax.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Of kies uit nieuws categorieën