U zit vast aan een vaststellingsovereenkomstAfspraken die uw onderneming met de Belastingdienst is overeengekomen en zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst zijn bindend. Het is volgens Rechtbank Breda niet mogelijk om daar op een later moment op terug te komen.

Bij onduidelijkheid over de fiscale consequenties kunt u met de Belastingdienst afspraken maken en die vastleggen in een zogenoemde vaststellingsovereenkomst. In deze rechtszaak was er onduidelijkheid over het moment waarop de vestigingsplaats van de onderneming was gewijzigd van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. In een vaststellingsovereenkomst legde de fiscus vast dat de verplaatsingsdatum 1 januari 2009 was.

Duidelijkheid door vaststellingsovereenkomst
De onderneming maakte echter bezwaar tegen de aanslag vennootschapsbelasting. Ze wilde toch afwijken van de vaststellingsovereenkomst en uitgaan van 2 juli 2008 als verplaatsingsdatum. Op die datum verkocht de onderneming namelijk haar dochter-bv en bleef als kasgeldvennootschap over. De onderneming stelde dat er toen sprake was van de verplaatsing naar het Verenigd Koninkrijk. De rechtbank gaf aan dat de datum van overgang lastig te bepalen was en dat de vaststellingsovereenkomst hier duidelijkheid over gaf. Daarnaast was de overeenkomst niet in strijd met de goede zeden of de openbare orde. De fiscus kreeg dus gelijk en de verplaatsingsdatum was 1 januari 2009.

Rechtbank Breda, 23 januari 2013, LJN: CA0877

Bron: Rendement Uitgeverij

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën