Type contracten Accountancy / Fiscaliteit 2009Aangezien we alweer in december zitten is een terugblik op 2009 op zijn plaats. Adviesgroep ‘88 (gespecialiseerd in de werving – en selectie van accountants en fiscalisten) heeft dit jaar met name de verschillende contractsvormen eens onder de loep genomen.

Terugblik arbeidsmarkt Accountancy / Fiscaliteit 2009:
Het was een turbulent jaar dat gekleurd werd door de economische toestand in ons land. Het totale vacature-aanbod is afgenomen, ook binnen de Accountancy en Fiscaliteit. Vele bekeken de kandidaat / het CV extra kritisch ofwel  hadden nu geen ruimte voor een nieuwe medewerker. Dit weerhield menig (assistent) accountant, belastingadviseur en aangiftemedewerker er niet van om toch op zoek te gaan naar die ene nieuwe uitdaging. Soms duurde de zoektocht wat langer maar uiteindelijk hebben toch velen die nieuwe baan gevonden.  Het grote verschil met 2008 zat hem niet alleen in de (toegenomen) duur van de zoektocht maar ook in de onderhandelingspositie die kandidaten hadden. De vanzelfsprekendheid om er in een nieuwe baan salaristechnisch op vooruit te gaan is drastisch gedaald. Vele kandidaten vonden weliswaar die nieuwe uitdaging/ werkomgeving die ze zochten maar vaak tegen een salaris dat vergelijkbaar was met het laatstverdiende salaris. In de diverse contractsvormen die werden aangeboden zagen we geen wezenlijke verschillen met 2008: het meeste werden jaarcontracten gegeven. Alle contractsvormen die in 2009 binnen onze praktijk de revue zijn  gepasseerd hebben we voor u op een rij gezet.

 

Typen contracten 2009 Accountants- en belastingadvieskantoren met daarbij een onderscheid naar grootte van de kantoren:

Voor alle volledigheid inzicht in onze doelgroep:
– (assistent) accountants, aangiftemedewerkers en fiscalisten
– met minimaal 2 jaar werkervaring tot/met aankomend partner niveau
– in dit onderzoek zijn uitsluitend kandidaten die een overstap hebben gemaakt binnen het Openbaar Beroep (dus niet bedrijfsleven) meegenomen.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het qua type contract niet uitmaakt of iemand in de fiscaliteit of in de accountancy  werkt. De verhouding contract voor bepaalde tijd en contract voor onbepaalde tijd is binnen deze verschillende beroepsgroepen gelijk. Deze komt met zo’n 65% uit op een stevige meerderheid bepaalde tijdscontracten. Hier vallen binnen dit onderzoek zowel jaar als halfjaarcontracten onder.

Maakt het qua contractsvorm uit of je solliciteert bij een klein, middelgroot, groot/ Big Four kantoor?
Ja, opvallend is het grote aantal kleinere kantoren die standaard met jaarcontracten werken. De cijfers.
– van contracten voor onbepaalde tijd: is 50% in dienst gekomen bij een groot kantoor, 42% bij een middelgroot kantoor en 8% bij een klein kantoor
– van de contracten voor bepaalde tijd (zowel jaar als half jaar): is 23% in dienst gekomen bij een groot kantoor, 34% bij een middelgroot kantoor en 43% bij een klein kantoor

Met betrekking tot de middelgrote kantoren is geen eenduidigheid te geven. Je ziet dat de contractsvormen niet alleen bij de kantoren onderling verschillen maar ook per kandidaat. Met andere woorden: er zijn verschillende middelgrote kantoren die per kandidaat een beslissing nemen voor het type contract. Er lijkt hierbij een onderscheid gemaakt te worden op zowel functieniveau (hoe hoger de functie hoe eerder een contract voor onbepaalde tijd) en onderhandelingsstrategie van de kandidaat.
De grotere kantoren (inclusief Big Four) bieden nog het meeste contracten voor onbepaalde tijd aan. Hierbij moeten wij wel de kanttekening maken dat het aantal kandidaten die via ons voor een Big Four kantoor kiest niet heel hoog te noemen. Dit is ook de reden dat we geen onderscheid hebben gemaakt in groot en Big Four want dan zou de uitslag onvoldoende steekhoudend zijn.

Tot slot: dit onderzoek is puur gebaseerd op feitelijke informatie. Dit staat uiteraard los van de waarde die een contract voor onbepaalde tijd werkelijk heeft. Mocht u in dit kader meer informatie willen kunt u uiteraard vrijblijvend contact met ons opnemen (info@groep88.nl of bel. 0297-241459).

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën