Tweederde woekerpolissen niet meegerekendTweederde woekerpolissen niet meegerekend:  Woekerpoliscompensatie AEGON is doekje voor het bloeden

Stichting ODIN, gespecialiseerd in claim- en hersteladvies voor woekerpolissen, zet grote vraagtekens bij de door AEGON groots gebrachte nieuwe compensatieregeling voor woekerpolissen.
Woekerpolissen kunnen op zo’n 15 punten in meer of mindere mate defecten vertonen. Alhoewel het positief is dat verzekeraars schoorvoetend toegeven dat er veel mis is met deze beleggingsverzekeringen, doet deze AEGON compensatie slechts zeer beperkt recht aan de volledige gebreken in de polis.

Tweederde polissen niet meegerekend door AEGON
De AEGON compensatie geldt alleen voor polissen met een ingangsdatum tot 1-1-1999, terwijl uit AFM feitenonderzoek van 2008 blijkt, dat circa tweederde van alle woekerpolissen na 1-1-1999 zijn verkocht.
Daarbij komt, dat consumenten die hun polis al hebben beëindigd voor 14-6-2013, hun polis zelf moeten aanmelden voor een compensatieberekening bij AEGON en dat pas na 15 augustus 2014 kunnen doen. Dat zijn onnodige barrières, die het uiteindelijke aantal compensaties verder omlaag duwt. Veel van die beleggingsverzekeringen hadden een looptijd van 15 jaar en zijn inmiddels dus vaak beëindigd.

70-90% lager dan berekening Hoge Raad
De AEGON compensatie biedt feitelijk een gedeeltelijke ‘premierestitutie’ op de overlijdensrisicoverzekering in de polis. Verschillende belangenorganisaties berekenden al, dat de nu geboden AEGON compensatie 70% tot 90% lager ligt dan de Hoge Raad in een eerdere uitspraak redelijk vond. Ook de effecten van die te hoge verzekeringspremies op de beleggingsresultaten (het hefboomeffect) blijven onduidelijk.
Zorgelijk is, dat bij de nog lopende polissen de overlijdensrisicoverzekering nog steeds in de polis blijft zitten. En dat is nu juist naar de toekomst toe een groot risico voor de verdere waardeontwikkeling in de polis.

De geboden AEGON oplossing is een versoberde versie van wat de Hoge Raad redelijk acht, en niet toekomstgericht. Daarmee is het slechts een doekje voor het bloeden.
Stichting ODIN raadt consumenten met zo’n AEGON polis aan zich in ieder geval wel aan te melden voor de regeling, maar dit in combinatie te doen met aanmelding bij andere organisaties, die zich sterk maken voor een betere compensatie en/of verbetering van de woekerpolis.

In de adviesrapporten die Stichting ODIN zelf maakt voor consumenten, wordt voortaan extra aandacht besteed aan de overlijdensrisicoverzekering in de polis door een aanvullend advies op te nemen. In haar digitale nieuwsbrief neemt Stichting ODIN vanaf 15 augustus 2014 ook een vast item op over de aanmeldprocedure bij AEGON.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Of kies uit nieuws categorieën