Toeslagen terug betalen. Herkent u dit? Het is te voorkomenHet gros van de toeslaggerechtigden moet bij de definitieve vaststelling van de toeslagen, een deel van de ontvangen toeslagen terug betalen. Vaak gaat het om aanzienlijke bedragen die u niet zo op de plank heeft liggen. De oorzaak ligt meestal in het feit dat u een te laag toetsingsinkomen heeft doorgegeven of verzuimd heeft het toetsingsinkomen voor het betreffende jaar te wijzigen bij de Belastingdienst.

De toeslagen stopzetten is een optie, maar altijd niet de juiste.  Als u de toeslagen stopzet en achteraf (na 1 april) blijkt dat u toch recht op had, krijgt u het niet alsnog. U krijgt ook geen bericht van de Belastingdienst. U raakt het definitief kwijt! Tenzij u uitstel heeft gevraagd bij de Belastingdienst. In dat geval kunt u het dan ook na 1 april aanvragen, doch binnen de uitsteltermijn welke meestal tot 1 september duurt. Wilt u de toeslagen stopzetten, dan is het beste dat u consequent elk jaar uitstel vraagt tot het doen van belastingaangifte. Nadat u uw belastingaangifte heeft ingevuld, kunt u gelijk zien wat uw juiste verzamelinkomen is. Vervolgens kunt u de toeslagen alsnog aanvragen (voor 1 april of als u uitstel heeft, binnen de uitsteltermijn tot 1 september) met het juiste toetsingsinkomen. Vooral voor mensen met wisselende banen/inkomsten is deze werkwijze handig.

Wat u ook kunt doen is het volgende:
Wij nemen de Zorgtoeslag van het belastingjaar 2011 als voorbeeld.
Stel u bent een gezin met fiscale partner, beiden jonger dan 65 jaar en met een laag inkomen. Om in aanmerking te kunnen komen voor zorgtoeslag mag uw gezamenlijke verzamelinkomen niet hoger zijn dan € 54.264,00. U geeft de Belastingdienst een toetsingsinkomen door van in totaal (totaal van beide partners)  € 54.000,00, net beneden de grens.

U kunt dan € 3,00 per maand Zorgtoeslag krijgen. Gezien het feit dat het uit te keren bedrag minder is dan € 5,00 per maand, krijgt u het in 1 keer uitbetaald en niet maandelijks. Is het uit te keren bedrag meer dan € 5,00 per maand, dan krijgt u het wel maandelijks uitbetaald. Voorts krijgt u het alleen uitbetaald, als het totaal te ontvangen bedrag meer is dan € 24,00. Het is dus wel belangrijk dat u maandelijks minimaal € 2,09 krijgt (jaartotaal € 25,08, dus meer dan € 24,00).

Op deze manier blijft u in de molen der Toeslagen aanwezig, maar u krijgt het minimale. Indien later blijkt dat u recht had op meer, dan krijgt u het alsnog en vooral automatisch uitgekeerd van de fiscus, want u was al in de molen der toeslagen. U hoeft dan niet telkens en tijdig een aanvraag daartoe in te dienen. Bent u niet in die molen, dan moet u elk jaar opnieuw, zelf en tijdig aanvragen. Zoals hierboven vermeld; bent u niet in de molen en later blijkt dat u toch recht op had, dan krijgt u ook geen bericht van de Belastingdienst. Zoals u wellicht weet, krijgt u alleen bericht als u toeslagen moet terug betalen. Gaat u uit van de slechtste situatie (het minimale ontvangen), dan kan het later nog alleen maar meevallen. Gaat u uit van de beste situatie (u neemt het maximale per maand), dan kan het later alleen nog maar tegenvallen (terug betalen).  Bron: http://www.belastingkamer.nl

Reacties

5 Reacties to “Toeslagen terug betalen. Herkent u dit? Het is te voorkomen”
 1. H. van Boven says:

  En dit kon de belastingdienst al die tijd niet aan ons uitleggen of meedelen???
  Dank voor dit bericht.

 2. Henk Haafjes says:

  Thanks man!

 3. J. Nieboer says:

  Hoi H. van Boven,

  Ik ben het volledig met je eens.
  Waarom heeft de belastingdienst ons dit niet eerder meegedeeld?

 4. Janneke says:

  Misschien moeten we de belastingdienst zelf attenderen op dit artikel.

Trackbacks

Lees wat andere bezoekers melden over dit artikel!
 1. Toeslagen terug betalen. « BrinckStaete says:

  […] Bron […]Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën