Toekomst HBO fiscale economie – aangiftemedewerker uit straatbeeldNaar aanleiding van het artikel ‘Aangiftemedewerker uit straatbeeld’, kreeg ik de volgende vraag van een HBO-er FE toegezonden.

Als HEAO fiscaal econoom zou ik graag willen weten wat de toekomst is van HBO afgestudeerden, of dat HBO fiscalisten straks overbodig zijn? Bij de meeste vacatures voor fiscalist (advies) wordt immers een WO gevraagd?

Om kort te gaan, nee, HBO belastingadviseurs worden niet overbodig. De arbeidsmarkt zal de komende jaren alleen maar gunstiger worden voor ‘werkzoekenden’ door o.a. de vergrijzing. Dan moet de economie uiteraard wel aantrekken. In de nabije toekomst zijn belastingadviseurs met een WO of HBO achtergrond (weer) hard nodig.

De functie-inhoud zal gaan veranderen en dat betekent dat de belastingadviseur sneller en meer zal worden ingezet waarvoor hij of zij is opgeleid; het geven van fiscaal advies. Met daarbij dus – zoals al eerder gemeld – een controlerende rol als het gaat om aangiften (reviewen).

Over het algemeen kiezen de grotere kantoren sneller voor een belastingadviseur met een WO opleiding. De fiscale problematiek is daar over het algemeen complexer van aard en daarbij denkt men als snel aan een WO-er. Bij de kleinere (MKB) kantoren richt zich men ook op de HBO-er. De HBO belastingadviseur wordt dus niet overbodig. Wel vermoed ik dat men ook bij de kleinere kantoren steeds vaker een lichte voorkeur zal hebben voor een WO-er.

Omdat commercialiteit van een belastingadviseur altijd al belangrijk is geweest, is dit een punt waarop je je als belastingadviseur kunt onderscheiden; dus ook als HBO-er. De keuze tussen een puur vaktechnische WO belastingadviseur en een HBO-er zal dan snel gemaakt zijn. Vooral als de economie matig of slecht is. Opleidingsniveau is dus niet heilig.

Reacties

1 reactie to “Toekomst HBO fiscale economie – aangiftemedewerker uit straatbeeld”

Trackbacks

Lees wat andere bezoekers melden over dit artikel!
  1. […] Lees ook het vervolg op dit artikel. Gerelateerde artikelen op fiscalio:Toekomst HBO fiscale economie – aangiftemedewerker uit straatbeeldVacature aangiftemedewerker Den Haag – bedrijfslevenAangiftemedewerker te Zoetermeer Zuid HollandPowered by Contextual Related Posts […]Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën