Skype. Ken je dat? Enkele skype tipsSkype is in Nederland nog steeds niet ingeburgerd, maar bij kandidaten die in het buitenland werkzaam zijn,  wel. Dit jaar heb ik al vier kandidaten via Skype (link = www.skype.com) geïnterviewd.

Buiten het feit dat het gratis en erg handig is, vult het ook nog een dimensie aan die de telefoon niet biedt: non-verbale communicatie. Met de webcam erbij heb je een prima ‘zicht’ op elkaar. Zeer handig.

Wat zou het toch geweldig zijn als een opdrachtgever van ons een dergelijke kandidaat zou kunnen interviewen met Skype. Bespaart tijd en geld. Je hoeft niet te reizen en je hebt toch een vrij volledig beeld van de kandidaat, zeker voor een eerste indruk. Ik zie daar wel een toekomst liggen. Ook voor kandidaten die in Brabant of Groningen wonen. Belangrijkste punt; het bespaart tijd en dus geld.

Je moet wel aan een paar zaken denken als je ‘skypet’.

1. Je gesprekspartner kan je kamer in kijken: dus geen gekke posters aan de muur. Tip: wat dacht je van een bord op de achtergrond met je bedrijfslogo?
2. Ziet ook wat je op je bureau hebt liggen. Verwijder dus je asbak .
3. Zorg dat je muziek, MSN of Twitter uit hebt staan, piepjes en geluiden leiden erg  af. Bovendien komt het onrespectvol over. Overdreven? Ga eens achter je PC zitten met je ogen dicht. En luister.
4. Maak je gesprekspartner duidelijk wat je aan het doen bent, bijvoorbeeld schrijven. Het ziet er door de webcam namelijk gek uit.
5. Hou jezelf op de webcam in de gaten.
6. Laat de ander goed uitspreken. Er zit altijd wat vertraging in.

Prima tips om met je kandidaat of sollicitant te Skypen. Start met kosten besparen!

Martijn Betgem, recruiter bij Adviesgroep ’88. Website: www.groep88.nl.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën