Salarisadministrateur kent vaak regelingen onvoldoendeDe helft van de grote werkgevers maakt fouten in de salarisadministratie waardoor zij vaak veel geld mislopen. Werkgevers met meer dan 250 werknemers die de salarisadministratie in eigen beheer hebben, betaalden tussen 2009 en 2012 gemiddeld bijna € 100.000 teveel aan sociale verzekeringspremies. Dat concludeert risicoadviseur en verzekeringsmakelaar AON op basis van eigen onderzoek naar de afdrachten van sociale verzekeringspremies onder ruim honderd organisaties met meer dan 250 werknemers. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2012.

Door fouten in de salarisadministratie geld laten liggen

Bijna de helft (46%) van de onderzochte werkgevers liet door fouten in de salarisadministratie geld liggen. In sommige gevallen gaat het om bedragen van meer dan € 600.000. Bij 4% van de organisaties bleek dat zij verkeerd of te weinig hebben afgedragen en het risico op een naheffing lopen. De meeste fouten in de salarisadministratie worden gemaakt door het niet of verkeerd toepassen van wet- en regelgeving. Ook de systemen waarmee organisaties werken kunnen de kans op fouten vergroten, doordat er veel handmatige acties zijn vereist. Ook is het salarisadministrateurs niet altijd duidelijk welke regelingen en wijzigingen het systeem zelf doorvoert en welke aanpassingen handmatig gedaan moeten worden. In 2012 waren er vele mogelijkheden voor werkgevers om gebruik te maken van subsidies c.q. afdrachtverminderingen, of was er sprake van variabele sociale verzekeringspremies, zoals de gedifferentieerde WGA-premie of de sectorpremies. Veel salarisadministrateurs blijken onvoldoende op de hoogte van al deze regelingen, waardoor ze deze soms niet goed toepassen.

De keuze voor salarissoftware

De keuze voor een softwarepakket voor de salarisadministratie is een belangrijke keuze. Niet alleen
omdat de salarissoftware aan zo veel mogelijk wensen moet voldoen, maar ook omdat de keuze
voor bepaalde salarissoftware niet zomaar ongedaan gemaakt kan worden. Omdat er continu nieuwe salarissoftware voor de salarisadministratie wordt ontwikkeld en er voortdurend aanpassingen moeten worden aangebracht vanwege wijzigingen in wet- en regelgeving, ziet men vaak door de bomen het bos niet meer.
Van de salarisadministrateurs die de systemen bedienen wordt verder verwacht dat zij alle wijzigingen op hun vakgebied, naast hun reguliere werkzaamheden, bij kunnen houden. Uit het onderzoek van AON blijkt dit nu in de praktijk regelmatig fout te gaan. Juist daarom is het verstandig de hulp van een specialist in te roepen die kan beoordelen of uw systemen de betrouwbare informatie bieden die u nodig hebt en u voldoende in staat stellen om op een juiste wijze aan uw wettelijke verplichtingen als werkgever te kunnen voldoen. Ook als u uw salarisverwerking hebt uitbesteed aan een derde partij, is een dergelijke toetsing voor u van belang.
Bron: BDO

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën