Resultaten onderzoek ‘werken als fiscalist’ 2013Gedrag fiscalisten 2013
Berenschot en Sdu Uitgevers hebben in 2013 een mooi onderzoek verricht met als naam ‘ Werken in de fiscaliteit’.  Een stuk dat iedereen die in de fiscaliteit werkzaam is zou moeten lezen. Het rapport tref je hier aan. Onderstaand enkele belangrijke feiten op een rij. Onderzoeksgebied: de in Nederland werkzame fiscalist. Het onderzoek vond online plaats in september en oktober 2013.

  • De fiscalist is geen jobhopper
  • 66% heeft wetenschappelijk onderwijs genoten, 22 een HBO opleiding
  • Grootste werkgever het accountants- en belastingadvieskantoor; 47% van de fiscalisten werkt daar
  • Bedrijfsfiscalist verdient het meest
  • Belastingdienst populairste werkgever

Bedrijfsleven
Het valt op dat een zeer klein deel van de fiscalisten in het bedrijfsleven werkt. Er werken meer fiscalisten bij overheidsorganisaties (15%). Het percentage fiscalisten dat bij een beursgenoteerde organisatie binnen het bedrijfsleven werkt is 4.

MKB / internationaal
34% van de fiscalisten werkt bij een organisatie die internationaal opereert, de rest werkt nationaal.

Belastingdienst populairste werkgever
De belastingdienst is de populairste werkgever met ruim 20%, gevolgd door de rechtelijke macht en BDO Belastingadviseurs (5,8%). Wat opvalt is dat enkele Big Four kantoren de top 3 verlaten hebben. Er wordt verondersteld in het rapport dat het voor accountantskantoren handig is dat fiscalisten ‘de binnenkant’ van de Belastingdienst hebben gezien. Ik heb dat in 10 jaar tijd nog niet een keer horen vallen tijdens gesprekken met mijn relaties (accountants- en belastingadvieskantoren). Wel is duidelijk dat deze kantoren niet staan te springen om ex Belastingdienst medewerkers.

Salaris
Ook de salarissen van fiscalisten zijn onderzocht. De bedrijfsfiscalist verdient het meest.

Verder herken ik vrijwel alles van wat er in het rapport wordt vermeld. Er staan interessante zaken in over salarissen en verwachtingen over de arbeidsmarkt.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Of kies uit nieuws categorieën