Resultaten arbeidsmarktenquête 2009 onder fiscalistenEnquête Fiscalisten 
In mei en juni heeft Adviesgroep ’88 voor de tweede keer een arbeidsmarktenquête gehouden onder fiscalisten/ belastingadviseurs. Voor deze enquête is een vragenlijst met 38 vragen verspreid onder 9500 fiscalisten/ belastingadviseurs via twee elektronische nieuwsbrieven. Men kon ook deelnemen via de site Fiscalio.nl.

Algemene arbeidsmarkt cijfers
Van de ondervraagde fiscalisten werkt 76% fulltime en is 12% voornemens om de komende vijf jaar minder te gaan werken. 48% weet momenteel nog niet welke richting men op wil als men gaat overstappen. 12% stapt over naar een accountants- en belastingadvieskantoor, 16% maakt de stap naar zelfstandigheid en 12% denkt dan na over een stap naar het bedrijfsleven.

Als men naar een accountants- en belastingadvieskantoor overstapt, is dat naar een klein of middelgroot kantoor. Slechts 8% vindt een Big Four kantoor een goede optie. Ook is de fiscalist gevraagd of hij/zij wil doorwerken na de pensioengerechtigde leeftijd. Maar 20% ziet dit zitten. De nummer 1 reden om ontslag te nemen is een uitdagender functie bij een andere werkgever. Daarna volgt het salaris.

Salaris
80% is momenteel tevreden over het salaris. 72% meent dat het salaris binnen het bedrijfsleven hoger ligt dan bij de accountants- en belastingadvieskantoren. In 2008 was dit 87%.

Crisis
Op de vraag of men bij zijn werkgever iets merkt van de crisis, antwoordt 64% met ja. Men merkt dit voornamelijk door kostenbesparende maatregelen ten behoeve van de bedrijfsvoering. 8% merkt dat de crisis zijn of haar financiële situatie raakt. 84% is het eens met de stelling ‘De kwakkelende economie weerhoudt Nederlanders er niet van te solliciteren’.

Vacatures
Het blijkt dat meer dan de helft van de respondenten de volgende termen in vacatures niet op waarde schat; flexibele werktijden, informeel kantoor, marktconform salaris en goede doorstroomkansen. 96% meent dat de arbeidsvoorwaarden zelden in vacatureteksten staan vermeld, terwijl 84% dit wel wenselijk vindt. 84% omschrijft de gemiddelde vacaturetekst als middelmatig en 16% als goed.

Zoekgedrag
Fiscalisten die zich oriënteren doen dat het liefst via websites van werving & selectiebureau’s. 72% start hier de oriëntatie. Dit was in 2008 52%. De nummer 2, 3 en 4 zijn vakbladen, lokale kranten en social network sites. Minder dan 8% oriënteert zich via jobboards (dat wil zeggen of het bekijken van vacatures of het achterlaten van een c.v.). 72% is wel eens in bemiddeling geweest bij een werving & selectie bureau en 32% daarvan heeft goede ervaringen. Frappant is dat ‘slechte ervaringen’ geen een keer is aangegeven. Men geeft de voorkeur aan een gespecialiseerd werving & selectiebureau (84%).

Sociale media en google
Van de respondenten heeft 56% een profiel op LinkedIn en 32% op Hyves. Plaxo wordt gebruikt door 16% van de fiscalisten. Of men daadwerkelijk een actief gebruiker is, is niet duidelijk. 4% heeft een Twitter account. Op de vraag wat men van Twitter vindt, laat 4% weten dat men het als nuttig ervaart. 36% heeft geen idee wat Twitter inhoudt en 60% vindt Twitter nutteloos. 8% blogt of reageert regelmatig op blogs. 76% bezoekt nooit website met de mobiel, 16% doet dit soms en 8% regelmatig. Ook interessant om te weten is dat 8% van de respondenten klikt op gesponsorde advertenties van Google (Ad Words). 92% doet dit nooit omdat met zich voor 36% baseert op de niet gesponsorde resultaten. 32% klikt niet op gesponsorde advertenties omdat men vaak niet krijgt wat de advertentie suggereert.

Met betrekking tot de resultaten onder de kopjes ‘vacatures’ en ‘sociale media en google’ moet het volgende worden opgemerkt. Juist omdat de enquête via internet en e-mail is verspreid, kan het zijn dat de respondenten meer affiniteit hebben met internet verwante zaken als social media dan de gemiddelde fiscalist. Derhalve dienen de resultaten op deze vragen iets bijgesteld te moeten worden. 
 
Klik hier voor de resultaten arbeidsmarktenquête gehouden onder (assistent) accountants.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën