Pensioenpremie jonge werknemers erg hoogVeel werknemers in Nederland bouwen verplicht pensioen op bij een bedrijfstakpensioenfonds. Daar betaal je een zogenoemde doorsneepremie. Deze premie is gebaseerd op solidariteit. Jonge werknemers betalen mee voor de oudere collega’s in de branche. Iedereen betaald evenveel (in % van de grondslag). Maar als ik kijk naar de premie die betaald wordt door jonge werknemers dan is die wel erg hoog in vergelijking met de werkelijke kosten van hun eigen pensioenopbouw. Zeker als ik kijk naar het pensioen dat de jonge werknemers in de toekomst kunnen verwachten. In dit artikel heb ik een rekenvoorbeeld opgenomen, waaruit blijkt hoeveel van de premie eigenlijk voor de werknemer zelf is en welk deel dan opgaat aan solidariteit.

Voorbeeld

Een mannelijke werknemer
30 jaar
Salaris € 30.000

Situatie 1: BPF Bouw

Pensioenregeling is middelloon
AOW franchise € 12.898
Opbouw per jaar is 2,25%

Jaarlijkse opbouw € 385

Premie € 5.934 (totaal werkgever en werknemer samen)
Eigen bijdrage werknemer € 2.336 (= € 195 per maand)

Situatie 2: BPF Schilders

Pensioenregeling is middelloon
AOW franchise € 12.743
Opbouw per jaar is 2,25%

Jaarlijkse opbouw € 345

Premie € 6.306 (totaal werkgever en werknemer samen)
Eigen bijdrage werknemer € 3.153 (= € 263 per maand)

Ik heb twee pensioenfondsen uitgekozen, waarbij opvalt dat de opbouw bij Bouw iets hoger is dan bij Schilders en de premie bij Schilders is iets hoger dan bij Bouw. De eigen bijdrage verschilt fors, daar bij Schilders de werknemers een groter deel van de premie zelf betalen.

Maar tot zover de situatie bij een BPF. Wat interessant is, is om te kijken wat de pensioenopbouw van deze werknemer nu werkelijk kost. Ik heb daarvoor gekozen voor de maximale opbouw middelloon (vergelijkbaar met Bouw) en de kosten berekend bij een commerciële verzekeraar. Daarbij ben ik uitgegaan van stijgende koopsommen en niet van gelijkblijvende premies, om uit te komen op de exacte kosten van een jaar pensioenopbouw.

Situatie 3: Verzekeren

Pensioenregeling is middelloon
AOW franchise € 12.898
Opbouw per jaar 2,25%

Jaarlijkse opbouw € 385

Premie € 2.813 (totaal werkgever en werknemer samen)
Eigen bijdrage werknemer € 1.406 (= € 117 per maand) (50% eigen bijdrage is een aanname)

De conclusie is dat deze werknemer bij een BPF minder dan de helft van de premie voor zichzelf betaalt en de rest van de premie is ter sponsoring van de oudere collega, financiering van overgangsmaatregelen, affinanciering van oude vut-rechten en het wegwerken van tekorten in het pensioenfonds. Bij Schilders is dat in dit voorbeeld € 3.784 per jaar en bij Bouw is dat € 3.121.

De gemiddelde Nederlander werkt 1 dag per week voor zijn pensioen. Dat klopt wel in dit voorbeeld. Alleen is de constatering dat de jongeren een halve dag per week werken voor hun eigen pensioen en een halve dag per week voor het pensioen van iemand anders.

Bron: www.pensioenweblog.nl

Reacties

4 Reacties to “Pensioenpremie jonge werknemers erg hoog”
 1. anne remoundos says:

  Geachte heer, mevrouw, ik ben afgelopen Januari gestart met een agentuur bedrijf in mode. In de voorbereiding heb ik gesproken met meerdere acountants. Wat mij opvalt is dat niemand mij duidelijk kan vertellen of ik en of mijn nieuw aan te stellen personeel verplicht pensioen moet opbouwen/afdragen. Ik zie uw antwoord graag tegemoet. Met vriendelijke groet, Anne Remoundos

 2. Marc Remmerswaal says:

  Beste Mevrouw Remoundos,

  Ik begrijp je vraag en de onzekerheid bij de accountants. Wij als bedrijf Buck Consultants zijn gespecialiseerd in pensioen en pensioenberekingen. Alle vragen die u beantwoord zou willen hebben kunnen wij voor u en uw medewerkers op hoog niveau beantwoorden. Gezien de complexheid van het onderwerp pensioen verzoeken wij u om contact op te nemen met onze account manager Dhr. M Remmerswaal.

  Wij hoppen u op de juiste manier te adviseren en te informeren zodat u met een niieuwe ondernemening zorgeloos u zaken kan gaan doen zonder dat er verrassingen zijn of complicaties met andere parijen.

  Met vriendelijke groeten,

  Marc Remmerswaal

  Account Manager MKB

  Actuarissen • Employee Benefits

  T +31 (0) 10 205 3500
  F +31 (0) 10 205 3501

  M +31 (0) 6 31698632
  marc.remmerswaal@buckconsultants.nl
  http://www.buckconsultants.nl

  buckconsultants | World Trade Center | Beursplein 37 | Postbus 30163

  3001 DD Rotterdam | T +31 (0)10 205 35 00 | F +31 (0)10 205 35 01

  http://www.buckconsultants.nl | info@buckconsultants.nl

 3. Gerard van der Toolen says:

  Veel ondernemingen hebben mogelijkheden om te ontsnappen een dit soort Robin Hood gevoel dat verplicht wordt gesteld van betalen voor ouderen en het pensioenfonds in plaats van voor onze werknemers een beter pensioen voor minder geld.
  Veel bedrijven hebben zich in het verleden vrijwillig aangemeld of doen inmiddels iets heel anders.

Trackbacks

Lees wat andere bezoekers melden over dit artikel!
 1. Pensioenpremie jonge werknemers erg hoog « BrinckStaete says:

  […] Bron […]Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën