Particulier met zonnepanelen nog geen BTW-nummerDe exploitatie van zonnepanelen is een economische activiteit, zo heeft het Europese Hof van Justitie recent beslist. Particulieren die met zonnepanelen elektriciteit opwekken en dat (deels) aan het energienet verkopen, zijn ondernemer voor de omzetbelasting. En dat betekent dat zij de BTW op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen als voorbelasting kunnen terugvragen. De Belastingdienst moet deze ondernemers dan wel eerst registreren en een BTW-nummer toekennen. En zover is het nog niet: Financiën beraadt zich nog op de gevolgen van de uitspraak van het EU-Hof.

De particulier met zonnepanelen op het dak van zijn huis die elektriciteit aan het energienet verkoopt, is ondernemer voor de omzetbelasting. Het Europese Hof van Justitie heeft dat onlangs expliciet beslist. Zie ook BelastingBelangen, juni 2013: BTW-ondernemer door aanschaf zonnepanelen. Deze uitspraak kan particulieren een leuk voordeel opleveren: als BTW-ondernemer kunnen zij de omzetbelasting op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen als voorbelasting (deels) in aftrek brengen. En waarschijnlijk hoeven zij over de opbrengst van de aan het energienet geleverde elektriciteit – dankzij de kleineondernemersregeling (KOR) – geen BTW af te dragen.
Met deze profijtelijke opzet in gedachten, hebben veel particulieren zich gemeld bij de Kamer van Koophandel, om zich als ondernemer in te schrijven. Die inschrijving levert normaliter per direct een BTW-nummer op, en met dat nummer kan de omzetbelasting op de aanschaf- en installatiekosten van de panelen worden teruggevraagd.
De Kamer van Koophandel heeft deze inschrijving geweigerd. Volgens de Kamer zijn particulier eigenaren van zonnepanelen geen ondernemer in de zin van de Handelsregisterwet. De Kamer heeft de particulieren doorverwezen naar de website van de Belastingdienst, om daar een BTW-nummer aan te vragen. Maar ook dat levert niets op. Financiën geeft – nog? – geen BTW-nummers af; de aanvragers krijgen een brief waarin Financiën meldt dat men zich nog beraadt op de gevolgen van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Commentaar
Dat Financiën zich beraadt op de uitspraak van het Europese Hof laat zich raden. De uitspraak kan de schatkist flink wat geld kosten, en daar is in crisistijd weinig ruimte voor. Het is nog even afwachten welk standpunt Financiën in deze kwestie zal innemen. Het negeren van de uitspraak van het EU-Hof is onmogelijk, maar met een aanpassing van de kleineondernemersregeling in de omzetbelasting – door die te beperken, qua bedragen of tot ‘echte’ ondernemers – kunnen de financiële consequenties van de uitspraak geminimaliseerd worden. De afloop houdt u van ons tegoed……..

Reacties

5 Reacties to “Particulier met zonnepanelen nog geen BTW-nummer”
 1. FrankL says:

  De belastingdienst in Enschede heeft mij wel een BTW nummer verstrekt, op aanvraag direct na het bekend worden van het arrest Fuchs.
  Ik heb het doel en de aard van de onderneming duidelijk vermeld. De toekenning is onderteken door de directeur van het kantoor.
  Ik ga er dan ook vanuit dat ik aangifteplichtig ben en de BTW kan terugvragen
  Zouden ze dit willen terugdraaien, dan overweeg ik juridische stappen.

 2. Jeroen says:

  Zojuist ook een BTW nummer ontvangen (kantoor Alkmaar) om de BTW van de zonnepanelen terug te vragen.

 3. Gert says:

  FrankL, mag ik vragen wat je als doel en de aard van de onderneming hebt vermeld?

 4. melissa says:

  En wat zijn de gevolgen voor de inkomstenbelasting indien je verder geen ondernemingsactiviteiten hebt? Resultaat uit overige werkzaamheden? Hoe bereken je dit resultaat in geval van terugdraai meter? Dan ook afschrijven over panelen? Moet je je inschrijven bij KVK voor BTW/IB?

 5. Frank says:

  Je mag je niet inschrijven bij KVK . Alleen btw nummer
  aanvragen bij belastingdienst . Je moet wel een
  smart meter hebben, deze kun je gratis laten installeren
  door je netbeheerder.
  Inkomenseffecten zijn er nauwelijks omdat je amper
  winst kunt draaien. Afschrijven weet ik ook nog niet.
  Nadat je de BTW over de panelen hebt teruggekregen
  kun je een beroep doen op de kleine ondernemers
  regeling waarmee je wordt vrijgesteld van
  omzet en inkomsten belasting (en administratie).

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën