Paardenhandel onder hoge btw-tariefMet ingang van 1 januari 2012 de paardenhandel onder het hoge btw-tarief. Dit voorstel van staatssecretaris Weekers (Financiën) krijgt steun van vrijwel alle fracties. Alleen de PvdD is tegen..

Nu nog geldt het lage tarief voor rundvee, varkens en ook paarden, ongeacht hun bestemming. Het Hof van Justitie van de EU heeft echter uitgesproken dat paarden die niet ter slachting worden verhandeld, onder het hoge tarief horen te vallen. Met zijn wetsvoorstel volgt Weekers deze uitspraak. Het lage btw-tarief blijft alleen gelden als de paarden bestemd zijn voor de slacht..

Raar
Een rare zaak, vindt Ouwehand (PvdD). Wie goed voor zijn dieren zorgt, betaalt het hoge tarief en wie beesten vetmest om ze te slachten het lage. Dat is volgens haar een verkapte subsidie op het doden van dieren. Omtzigt (CDA) begrijpt dat de staatssecretaris de Brusselse richtlijn moet volgen, maar is niet blij met het wetsvoorstel omdat de paardensector het moeilijk heeft. Ook Groot (PvdA) vraagt aandacht voor de problemen in deze sector..

Troepen
“Je doet wat Brussel je vraagt”, zegt Neppérus (VVD), maar loopt Nederland niet voor de troepen uit? Als Nederland per 1 januari 2012 zijn wet niet heeft aangepast, valt er een forse boete te verwachten, antwoordt Weekers. Wel zal hij een “stevige” brief naar Brussel sturen met het verzoek om eenzelfde invoerdatum voor alle lidstaten. Van Vliet (PVV) ergert zich eraan dat Nederland telkens weer zijn wetten blindelings aanpast aan Brusselse regels..

De Kamer stemt 8 november over het wetsvoorstel en over de moties die bij dit debat zijn ingediend.  Bron: Tweede kamer.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën