Optimale aftrek dubbele huisvestingskostenDe tweejaarstermijn voor de aftrek van dubbele huisvestingskosten kan beginnen te tellen op het moment dat de onderneming van start gaat, oordeelt Rechtbank Breda.

In de wet is geregeld dat de ondernemer kosten en lasten voor dubbele huisvestingskosten buiten zijn woonplaats kan aftrekken. Deze aftrek geldt voor hoogstens twee jaar. De vraag was wanneer deze twee jaar begint te lopen. Volgens de rechter bleek niet uit de wettekst, noch uit de wetsgeschiedenis dat voor de aanvang van de tweejaarstermijn moet worden aangesloten bij de aanvang van de gemaakte dubbele huisvestingskosten. Daarom oordeelde Rechtbank Breda dat een ondernemer vanaf de start van zijn onderneming gedurende twee jaar in aanmerking kwam voor aftrek van dubbele huisvestingskosten. De periode dat hij voor de start van zijn onderneming dubbele huisvesting had, hoefde hij niet mee te tellen.

Wet: artikel 3.17, eerste lid, onderdeel a, sub 2 Wet IB 2001

Meer informatie: Rechtbank Breda, 24 oktober 2012 (gepubliceerd 19 februari 2013), LJN: BZ1547  

Bron: Taxence

Reacties

1 reactie to “Optimale aftrek dubbele huisvestingskosten”
  1. Leendert says:

    Dit geldt ook voor mij. Mijn onderneming is begonnen op 1 april 2012 terwijl ik nog woon in een andere woonplaats dan dat ik nu werk. Ik moet dus huren naast het hebben van een koopwoning. Nu begreep ik dat er in het najaar van 2012 een rechtszaak is geweest waarbij de rechter de dubbele woonlasten niet toekende, en de Belastingdienst als winnaar uit de strijd kwam. Maar nu lees ik dat er in Breda een conflicterende uitspraak is, en de startend ondernemer wel deze kosten mag aftrekken! Weet u misschien meer over wat er speelt, en hoe ziet u deze ontwikkeling verder?

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën