Ontbreken overgangsrecht grootste knelpunt SuccessiewetEnqu(ee)te BDO en UvT: notarissen geven gewijzigde Successiewet een 6,4.
 
Notarissen zijn ontevreden over de mate waarin bij het wijzigen van de Successiewet rekening is gehouden met bestaande situaties van de belastingbetaler. Een tegemoetkoming voor ‘gedupeerde’ belastingplichtigen is bij een aantal aanpassingen in de wet zeker op zijn plaats, menen zij. Dit blijkt uit een enqu(ee)te van het Fiscaal Instituut van de Universiteit van Tilburg en BDO Accountants & Adviseurs onder leden van Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en relaties van BDO.

De enqu(ee)te is onderdeel van het onderzoek dat BDO en UvT in 2009 en 2010 vanuit het BDO Private Wealth Tax Fund doen naar de wijzigingen in de Successiewet. De resultaten zijn gebundeld in het rapport ‘De Successiewet gewikt en gewogen’ dat vandaag wordt gepubliceerd. Veel van de wijzigingen zullen vervelende gevolgen hebben voor bestaande situaties, zelfs als deze al tientallen jaren bestaan en nooit bedoeld zijn om belasting te besparen. Bijvoorbeeld wanneer het huis waar de ouders in wonen eigendom is van de kinderen. Of bij renteloze direct opeisbare geldleningen. Toine van Beers, fiscalist en partner van BDO: “We kunnen slechts hopen dat er alsnog dergelijke wetgeving komt, anders zal de belastingplichtige goed moeten nadenken of de situatie niet aangepast moet worden.”

Waardering: 6,4
Deelnemers aan de enqu(ee)te werd gevraagd de Successiewet te waarderen op een schaal van 1 tot 10. De wijzigingen die met ingang van 1 januari 2010 in werking zijn getreden geven aanleiding tot een iets hogere waardering. De wet zoals die gold tot 2010 scoort een 6,2. De gewijzigde Successiewet wordt door de respondenten beoordeeld met een 6,4.

De top drie van meest gewaardeerde wijzigingen ziet er als volgt uit:
1. Verlaging van het derdentarief.
2. Flexibele renteclausule.
3. Verlaging toptarief tariefgroep I.

En de volgende wijzigingen worden niet bepaald gewaardeerd:
1. Intrekking resolutie art. 10 Successiewet (2.8).
2. Het verhogen van de eerste schijf voor kinderen (3.1).
3. Gesplitste aankoop valt onder art. 10 Successiewet (3.5).
4. Direct opeisbare lening is schenking van rente (3.6).

Alle onderzoeksresultaten zijn na te lezen in het rapport ‘De Successiewet gewikt en gewogen’ dat is te downloaden via www.bdo.nl/publicaties.

BDO Private Wealth Tax Fund
BDO en het Fiscaal Instituut Tilburg onderzochten de nieuwe successiewet voor het BDO Private Wealth Tax Fund, een fonds dat ten doel heeft onderzoek en kennisoverdracht op het terrein van de nationale en internationale fiscale aspecten aangaande privépersonen en hun vermogen in de breedste zin des woords te stimuleren. Eerder publiceerde dit fonds al een rapport over ‘Bedrijfsopvolging en de fiscale faciliteiten’. BDO en UvT hebben recent hun overeenkomst met een jaar verlengd. Bron: BDO.

Reacties

1 reactie to “Ontbreken overgangsrecht grootste knelpunt Successiewet”

Trackbacks

Lees wat andere bezoekers melden over dit artikel!
  1. Ontbreken overgangsrecht grootste knelpunt Successiewet « BrinckStaete says:

    […] Bron […]Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën