Nederlandse aanpak financiële educatie hoog op agenda G20 MexicoWijzer in geldzaken slaat gong als ‘opmaat’ op internationale Dag van de Financiële Geletterdheid
Op woensdagochtend 11 april luidt Wijzer in geldzaken voorzitter Gita Salden de gong op de Amsterdamse beurs van NYSE Euronext in het kader van de internationale Dag van de Financiële Geletterdheid. De Nederlandse aanpak van financiële educatie – waarbij overheid, financiële sector en maatschappelijke organisaties samenwerken in een platform met een gezamenlijke aanpak en een gezamenlijk merk – wordt internationaal als toonaangevend voorbeeld gezien. De gongslag is een opmaat voor de komende G20 in Mexico op 18 en 19 juni waar financiële educatie hoog op de agenda staat. De Nederlandse publiekprivate samenwerking ‘Wijzer in geldzaken’ wordt als best practice aangeboden aan de G20 landen.

Nederlandse aanpak krijgt veel navolging
Wijzer in geldzaken presenteerde haar aanpak in 2011 op een internationale conferentie over Financial Inclusion in Maleisië en op de Financial Literacy Summit in Nieuw-Zeeland. Hoewel de context tussen landen sterk verschilt – in bijvoorbeeld India en Zuid-Afrika zijn de problemen van andere orde dan in West-Europa – wordt samenwerking en coördinatie tussen alle betrokken partijen als kritische succesfactor gezien. De Nederlandse aanpak krijgt steeds meer navolging. In Brazilië, bijvoorbeeld, is onlangs het Nationale Comité voor Financiële Educatie (CONEF) opgericht, waarin toezichthouders, ministeries, onderwijsinstellingen, financiële sector en maatschappelijke organisaties samenwerken. Daarnaast heeft een aantal landen, zoals Nieuw-Zeeland, concrete plannen voor de organisatie van een evenbeeld van de Week van het geld. Maar ook bij onze zuiderburen, in België, zijn vergevorderde plannen voor een gelijksoortige aanpak.

Over de gongslag
De Amsterdamse beurs is een begrip in zowel binnen- als buitenland. Sinds 2007 maakt de Amsterdamse beurs onderdeel uit van de grootste beurs ter wereld: NYSE Euronext. Net als de “bell” in New York is de gong inmiddels uitgegroeid tot een fenomeen. Iedere dag wordt om 9.00 uur de handel geopend door (inter)nationale prominente gasten. Daarbij is de gongfoto ook te zien op schermen van de beurs op Wall Street, New York.

Bron: Wijzeringeldzaken.nl

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën