Naheffing energiebelasting multitenantgebouwen van de baanDe naheffing van energiebelasting bij multitenantgebouwen in het commerciële vastgoed vanaf 2004 is van de baan. Daarvoor hebben de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed in Nederland (IVBN), Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) en Vastgoed Belang gezamenlijk gezorgd.

 De brancheverenigingen publiceerden recent een brief van het ministerie van Financiën van 1 april, waarin het ministerie duidelijkheid verschaft. Naheffing is nu in verreweg de meeste gevallen te voorkomen.

Degressief tarief
VGM NL trok medio vorig jaar als eerste aan de bel na berichten dat de gangbare praktijk van het doorbelasten van de energiebelasting aan huurders, mogelijk niet correct zou zijn. De energiebelasting kent een sterk degressief tarief dat afhankelijk is van de hoeveelheid afgenomen energie (elektriciteit en gas). Huurders in een multitenantgebouw werd op basis van een hoger gezamenlijk verbruik zo een lager energiebelastingtarief in rekening gebracht. In veel commerciële multitenantgebouwen wordt op basis van vierkante meters en/of op basis van tussenmeters het energieverbruik afgerekend.

Formele aansluiting
Cruciaal is dat energiebelasting wordt geheven bij de ‘levering’ van energie via een ‘net’ aan een ‘aansluiting’, waarbij ook de WOZ-afbakening een belangrijke rol speelt. Voor het net zou dan ook een netbeheerder moeten worden aangesteld of ontheffing daarvoor moeten worden verkregen. De kernvraag was of er binnen een commercieel multitenantgebouw sprake is van een net of van een installatie en of er sprake was van een formele aansluiting.

Geen doorlevering
In de nu gepubliceerde brief geeft het ministerie van Financiën aan dat er bij multitenantgebouwen in de meeste gevallen inderdaad geen sprake is van een doorlevering met energiebelasting. Bron: Vastgoedmarkt

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën