Misleidende vraag Belastingdienst over ingekomen werknemerBedrijven die het online aanvraagformulier voor de 30%-regeling van de Belastingdienst gebruiken, kunnen worden misleid. Er wordt namelijk een misleidende vraag gesteld over het woonadres van de (ingekomen) werknemer, die al dan niet op een minimale afstand van 150 kilometer van de Nederlandse grens woont.

De wettelijke regel is dat werknemers die niet 150 kilometer buiten de Nederlandse grens hebben gewoond voor ten minste een periode van tweederde van 24 maanden (16 maanden dus) voor de tewerkstelling in Nederland niet kwalificeren als ingekomen werknemer. Daardoor komt de werknemer niet in aanmerking voor de 30%-regeling voor ingekomen werknemers.

Tweederde verhouding komt niet naar voren

In de vraagstelling van vraag 4a (woonde de werknemer op een afstand van minimaal 150 kilometer van de Nederlandse grens in de 24 maanden voor zijn eerste werkdag?) wordt geen rekening gehouden met de tweederde verhouding van de afgelopen 24 maanden.

De vraag insinueert dat een werknemer de volledige 24 maanden op een adres van 150 kilometer buiten de Nederlandse grens moet wonen. Want als men hier nee op antwoordt, geeft het aanvraagformulier aan dat de werknemer niet in aanmerking komt voor de 30%-regeling. In vraag 4b wordt gevraagd welke periode de werknemer op het adres gewoond heeft. Maar aan deze vraag komt men volgens het formulier alleen toe als vraag 4a met ja is beantwoord.

Advies voor de praktijk

Indien u van dit formulier gebruik maakt, raden wij u aan om na de beantwoording van vraag 4a gewoon door te gaan met invullen. Bij een eventuele evaluatie van het aanvraagformulier door de Belastingdienst wordt dit punt meegenomen en wellicht aangepast op het formulier dat geldt vanaf 2013.

Bron: PwC

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën