Levensloopregeling wordt de vitaliteitsregeling per 2013Per 1 januari 2013 wordt de levensloopregeling omgezet in een nieuwe spaarregeling: de vitaliteitsregeling. Nieuwe deelnemers kunnen zich in 2012 niet meer aanmelden voor de levensloopregeling. De vitaliteitsregeling is bedoeld om mensen langer gezond te laten doorwerken.

  • Vitaliteitsregeling om langer gezond door te werken
  • Werking vitaliteitsregeling
  • Overgangsregeling levensloopregeling

Vitaliteitsregeling om langer gezond door te werken

De doelstelling van de levensloopregeling was dat werknemers het opgebouwde tegoed zouden gebruiken om tijdens drukke periodes van het leven verlof op te nemen. Uit een evaluatie blijkt dat werknemers de levensloopregeling vooral gebruiken om eerder met pensioen te gaan.

Omdat de beroepsbevolking krimpt, is het volgens het kabinet beter als mensen juist langer doorwerken. Daarom wil het kabinet de levensloopregeling omzetten in een nieuwe spaarregeling, de vitaliteitsregeling. Met deze regeling, ook wel vitaliteitssparen genoemd, kunnen mensen langer gezond doorwerken. Bijvoorbeeld doordat zij het geld van de regeling gebruiken voor omscholing of voor overbrugging van een periode tussen 2 banen.

Het omzetten van de levensloopregeling in een nieuwe spaarregeling maakt deel uit van het Vitaliteitspakket. Dit is een pakket van maatregelen van het kabinet om ervoor te zorgen dat werknemers langer op een gezonde en vitale manier kunnen doorwerken.

Werking vitaliteitsregeling

De vitaliteitsregeling dient als een vrij opneembare aanvulling op het inkomen en kan worden gebruikt om zorg te verlenen, voor deeltijdpensioen of voor scholing.

De vitaliteitsregeling is een regeling in de inkomstenbelasting waaraan werknemers en ondernemers – ook zzp’ers –  kunnen deelnemen. De stortingen zijn fiscaal aftrekbaar en de overheid heft pas belasting als het tegoed wordt opgenomen. Over het opgebouwde tegoed wordt geen belasting geheven in box 3. Een deelnemer kan maximaal € 20.000 fiscaal voordelig sparen. Er geldt een maximale jaarlijkse inleg van € 5.000.

Overgangsregeling levensloopregeling

Vanaf 2012 kunnen nieuwe deelnemers zich niet meer aanmelden voor de levensloopregeling. Voor bestaande deelnemers geldt een overgangsregeling:

  • Mensen die op 31 december 2011 tenminste € 3.000 op hun levenslooprekening hebben staan, kunnen op grond van  de huidige voorwaarden doorsparen. Vanaf 2012 kunnen zij geen levensloopverlofkorting meer opbouwen.
  • Deelnemers met minder dan € 3.000 op hun levenslooprekening kunnen het tegoed in 2012 opnemen voor verlof. Ze kunnen niet meer bijstorten.

Alle deelnemers aan de levensloopregeling kunnen in 2013 hun tegoed onbelast doorstorten naar de vitaliteitsspaarrekening.

De vitaliteitsregeling is opgenomen in het Belastingplan 2012. Het Belastingplan moet nog worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Bron: Rijksoverheid.nl

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën