Het ‘kunstje’ van leidinggevenAfgelopen week had ik een inspirerend gesprek met een kandidaat Registeraccountant van een Big Four kantoor. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring en houdt zich ook bezig met het kantoormanagement. Het was een prima gesprek dat bijna 2 uur duurde. Vaak staan kandidaten na krap een uur buiten de deur bij menig W&S bureau, niet bij mij. Je doet vaak interessante informatie over markt of verfrissende ideeën op. Bovenal, het zijn leuke gesprekken. En goed samenzijn.

Op een gegeven moment kwam cultuur en samenwerking ter sprake. Mijn kandidaat stoorde zich aan het gebrek aan interesse in de mens achter de collega. In eerste indruk leek er wel interesse te zijn, maar tot een zekere mate van diepgang komt het niet. Het blijft ‘functioneel’ contact. Hij vertelde een verhaal van een bedrijf dat een vestiging had dat qua omzet zeer slecht liep. Er kwam een nieuwe vestigingsleider en die is met een ieder afzonderlijk een gesprek aangegaan. Resultaat na enkele weken? Een verdriedubbeling van de omzet! Hoe kan dat nu?

Wij kwamen erachter dat het betrekkelijk simpel is om de algemene motivatie om hoog te krijgen. Er moet ruimte en vertrouwen aanwezig zijn. Het is de kunst om een klimaat te realiseren waarin mensen zichzelf durven te zijn. Dat doe je als werknemer ook alleen maar als je het gevoel hebt dat je je dat kunt veroorloven; zonder het gevoel daarop afgerekend te worden. Daarbij hoort ook de (uitgesproken) ruimte om te falen of een misser te maken. Aandacht op zich is prima, maar dat is lang niet voldoende. Aandacht komt over als een plichtmatigheid die de managementboeken je leren.

Het klinkt als een klein kunstje; maar dat is het niet. Het kan ook geen kunstje zijn, want daar prikken mensen uiteindelijk doorheen. Het moet authentiek zijn; echte interesse in de ander. Je leert het niet uit een boekje, het zit (al) in je. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat het vaker mislukt dan lukt. Zeker binnen een wereld die toch nog steeds sterk hiërarchisch in elkaar steekt.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën