Lagere correctie BTW privé-gebruik autoBij privé-gebruik van een auto van de zaak door een ondernemer of een werknemer vindt een BTW-correctie plaats voor het privé-gebruik. Het privé-gebruik wordt gecorrigeerd in het laatste aangiftetijdvak van het jaar. Hierbij is alsnog een deel van de in aftrek gebrachte BTW op vervoerskosten verschuldigd. In principe gebeurt dit op basis van het werkelijke privé-gebruik (de daadwerkelijke privé-kilometers).

Er is echter goedgekeurd om voor de correctie aan te sluiten bij het voor de inkomsten- en loonbelasting geldende autokostenforfait. De correctie bedraagt dan 12% van de bijtelling zoals die voor de inkomsten- of loonbelasting in aanmerking wordt genomen (14%, 20%, of 25% van de cataloguswaarde). 

Op dit moment onderhandelt men op het Ministerie van Financiën over de toepassing van de resultaten van een door adviesbureau Goudappel Coffeng uitgevoerd statistisch onderzoek naar de verhouding tussen door leaserijders gereden zakelijke en privé kilometers. Uit dit onderzoek blijkt dat de gemiddelde Nederlandse leaserijder 26% privé- en 74% zakelijke kilometers rijdt. Toepassing van deze statistische gegevens kan in veel gevallen leiden tot een lagere correctie voor privé gebruik.

Voorbeeld:

Auto met een cataloguswaarde van € 80.000 en een leaseprijs van € 24.000 (excl. BTW) per jaar. Brandstofkosten € 3.000 (excl. BTW) per jaar. Totale BTW op vervoerskosten derhalve € 5.130 (19% van € 27.000). De forfaitaire correctie bedraagt 12% x 25% x € 80.000 is € 2.400. Correctie op basis van het Goudappel Coffeng rapport bedraagt 26% x € 5.130 is € 1.330.

Belang voor de praktijk

Het kan de moeite lonen om voor de BTW-correctie op privé-gebruik van de auto na te gaan of een correctie op basis van de daadwerkelijke kilometers en werkelijke kosten lager uitkomt dan de forfaitaire correctie.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp, stuur ons dan een email Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Horlings Belastingadviseurs

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën