Kleine commissaris automatisch vrijstellen van BTW-plichtCommissarissen en leden van raden van toezicht, die niet meer dan 6000 euro per jaar verdienen, moeten automatisch worden vrijgesteld van het betalen van btw. VNO-NCW ondersteunt deze oproep van Actal (Adviescollege toetsing regeldruk) aan staatssecretaris Weekers van Financiën. Dat scheelt deze groep, evenals de Belastingdienst, namelijk een hoop administratieve rompslomp.

Vrijstelling vanwege rechtswege
Omdat Nederland vanaf 1 januari 2013 de regelgeving in lijn heeft gebracht met aan de Europese regels voor btw-ondernemerschap zijn commissarissen en leden van raden van toezicht nu ook btw-plichtig. Zij komen echter in aanmerking voor een btw-vrijstelling via de `Kleine Ondernemersregeling` als zij per kalenderjaar niet meer dan 6.000 euro verdienen (of 1.345 euro btw verschuldigd zijn).
Actal adviseert Weekers om voor deze groep een vrijstelling vanwege rechtswege te regelen. Met name de Belastingdienst blijft daarmee veel werk en kosten bespaard.

Onnodige procedures
Als Weekers het advies naast zich neerlegt, zal de Belastingdienst veel handelingen moeten verrichten om verzoeken om de vrijstelling te regelen. Zo moeten commissarissen en leden van raden van toezicht zich eerst aanmelden bij de Belastingdienst. Daarna kunnen zij de fiscus om een vrijstelling vragen. Vervolgens moet de Belastingdienst hen registreren, hun verzoeken beoordelen en de besluiten terugkoppelen. Onnodige procedures, vindt Actal.

Bron: EZPress.nl, van VNO-NCW

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën