Jongeren draaien op voor pensioentekortRuim vijftig procent van de werknemers en werkgevers in Nederland vindt dat de jongere generaties opdraaien voor het pensioentekort. Beiden zijn van mening dat de onzekerheid over het pensioenstelsel toeneemt. De rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst; jongeren betalen en de ouderen profiteren. Bij werknemers vertaalt zich dit in een laag vertrouwen in hun eigen pensioenregeling. Daarnaast wil driekwart van de werknemers zelf bepalen wanneer hun pensioen start. Dit staat in het vandaag gepubliceerde pensioenonderzoek van Nationale-Nederlanden, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

 

Verschillen tussen leeftijdsgroepen markeren het pensioen. Zo hebben jongeren (tot 35) de minste problemen met de verhoging van de pensioenleeftijd, maar vindt een ruime meerderheid wel dat de rekening van het pensioentekort bij hen wordt neergelegd. Slechts 33 % is van mening dat het pensioenstelsel kan blijven bestaan door het pensioengeld te beleggen. Wordt er wel belegd dan vindt 65 procent dat dit met een zeer laag risico moet gebeuren. Verder vinden jongeren een goed pensioen niet in het belang van het bedrijf om werknemers te krijgen en te houden.

 

Werknemers van middelbare leeftijd (tot 44) zitten met betrekking tot pensioenen tussen de jongeren en de ouderen in. Het merendeel van deze groep vindt dat het huidige pensioenstelsel niet te handhaven is, maar ruim 30 procent van deze groep is tevens van mening dat het pensioenakkoord vooral goed is voor ouderen.

 

Driekwart van de ouderen (45+) vindt de pensioenregeling een belangrijke secundaire voorwaarde, maar ook zij hebben problemen met de financiële risico’s. Bijna vijftig procent kan zich niet vinden in de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Ook blijkt dat ouderen en jongeren op het gebied van de pensioenrekening tegenover elkaar staan.

 

Keuzevrijheid
Werknemers willen voor hun pensioen meer keuzevrijheid, zonder dat ze dit zelf moeten regelen. Ondanks het lage vertrouwen in de eigen pensioenregeling, wil ruim 60 procent dat de werkgever voor een goed pensioen zorgt. De rol van de werkgever varieert. Zo staan vooral werkgevers die aangesloten zijn bij een bedrijfstakpensioenfonds en sociaal zijn ingesteld positief tegenover meer keuzevrijheid. Groot zakelijke bedrijven en in het bijzonder het Midden en Kleinbedrijf (MKB) hebben wel interesse om hun werknemers een eigen pensioen te laten kiezen. Wel onderwaardeert bijna het gehele MKB het strategisch belang van een goede pensioenregeling om personeel vast te houden en aan te trekken. De meeste grote zakelijke bedrijven vinden het wel een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarnaast vindt 50% van de MKB-bedrijven dat je werknemers niet mag verplichten deel te nemen aan een pensioenregeling.

 

Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is met ruim 5 miljoen particuliere en zakelijke klanten één van de grootste en meest toonaangevende verzekeraars van Nederland. Met deskundige medewerkers, goede producten en een uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit is Nationale-Nederlanden al 165 jaar actief in verzekeren. Wat er ook gebeurt, Nationale-Nederlanden zet zich dagelijks in om de beste oplossingen te bieden voor haar klanten.

 

 Lees het onderzoek.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën