Is jouw vennoot sociaal?Een relatie van ons vroeg me vandaag naar de vertrekredenen van fiscalisten en accountants binnen de accountancy (belastingadvies- en accountantskantoren). De vraag kwam van een vlotte man, die zelf fiscalist en vennoot is. Een man die altijd gretig is naar informatie en beweegredenen. Als intermediair verneem je natuurlijk dagelijks ‘vertrekredenen’ van kandidaten.

Reden nummer 1 is het gebrek aan aandacht. Dan hebben we niet over een financiële incentive, nee, eenvoudiger. Gewoon een schouderklopje. Maar ook een vennoot die even van zijn uurtarieftroon afstapt, de deur uitloopt, je kamer binnenkomt en zegt “dat heb je prima aangepakt!”, valt hieronder. Nog fraaier wordt het als hij tegenover je komt zitten en je aangeeft wat je graag als volgend project zou willen doen. En wat je dan zou willen leren. Dan heb je namelijk een dialoog, die ook wel bekend staat als ‘begeleiding’ of ‘coaching’. Dit is namelijk vertrekreden nummer 2. Of liever gezegd het gebrek eraan. Klinkt simpel toch? Dat is het ook.

Vervolgvraag van onze relatie was, “Maar Martijn. Dat is toch simpel! Waarom doen ze dat dan niet?”. Naar mijn smaak heeft dat te maken met de urendruk; het is een blijft een ‘uurtje-factuurtje’ cultuur. Maar er speelt nog iets anders mee. Fiscalisten en accountants zijn vakidioten. Of liever gezegd, techneuten. Prima voor de klant, want daar klopt men voor aan. Kennis en kunde. Maar vaak minder voor de medewerker of collega. Die moet er maar mee ‘leren’ leven. Communicatie is en blijft een moeilijk ding en als je het talent niet hebt, dan wordt het gewoon lastig.

De schade die dit met zich meebrengt is immens. Het niet communiceren of gebrek aan begeleiding of aandacht, kan een fiscale afdeling afbreken. En dat is zomaar in een half jaar gebeurd. Het is niet de eerste keer dat we een afdeling hebben zien halveren in een jaar tijd. Leuk voor de concurrentie. Minder leuk voor de medewerkers.

En de oplossing? Die laat zich niet eenvoudig aandragen, maar ligt wel besloten in het bovenstaande. Een effectieve en concrete stap in de juiste richting geeft de vragensteller in dit verhaal; onze relatie. Stel gewoon eens wat vragen en let op.

Martijn Betgem
Recruiter fiscaal
Adviesgroep ‘88

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën