Hypotheek in eigen beheerHypotheek in eigen beheer

Al jaren lang drijft u een onderneming en heeft u de dividenden opgepot in uw holding. U bent van plan een woning aan te schaffen. Dan is het van belang om even goed op te letten. De kans is namelijk groot dat u duizenden euro’s per jaar laat liggen. Betaal voortaan de hypotheekrente niet meer aan uw bank, maar aan uw holding.

Hoe werkt dit precies?

SchemaIn box 1 kunt u de hypotheekrente aftrekken indien deze voortvloeit uit de eigenwoningschuld. Het maakt hierbij niet uit of u de hypotheek bij een bank heeft afgesloten, of dat u dit bij uw eigen holding doet. Het gaat erom dat de lening is verstrekt om uw eigen woning te financieren.

De situatie die ontstaat is dus als volgt. De BV verschaft een lening aan de DGA voor de aankoop van een eigen woning. U als DGA zal niet veel verschil merken tussen het betalen van de rente aan de holding of aan een bank. De rente dient u namelijk ook daadwerkelijk te betalen.

De hoogte van de hypotheekrente optimaliseren

Om het fiscale voordeel zo groot mogelijk te maken, dient u de rente zo hoog mogelijk vast te stellen. Deze hoogte moet echter wel gerechtvaardigd te zijn. Door de lening bijvoorbeeld achter te stellen ten opzichte van andere crediteuren door geen recht van hypotheek te vestigen is een hoger rentepercentage te rechtvaardigen.

Voor elke euro die u aan rente betaalt, krijgt u van de belastingdienst maximaal €0,52 terug doordat de rente aftrekbaar is in box 1. Doordat u de rente aan de holding betaalt, kan de holding deze inkomsten vervolgens weer uitkeren aan u, middels een dividenduitkering. U krijgt dus de betaalde rente na aftrek van de winst- en dividendbelasting weer terug.

Indien u op dit moment reeds een hypotheek heeft bij de bank, kunt deze hypotheek middels een lening uit uw holding herfinancieren.

Waarom keer ik dit geld niet gewoon uit, maar leen ik het?

Wanneer u het geld aan uzelf uitkeert, ziet de belastdienst dit als een dividenduitkering en dient u hierover 25% belasting te betalen. Wanneer u het geld vanuit de BV aan uzelf leent, is dit onbelast, omdat niet wordt gezien als een dividenduitkering. Over de rente die de BV ontvangt, dient er wel 20% Vennootschapsbelasting te worden betaald

Een voorbeeld

Adriaan heeft altijd een holding een twee werkmaatschappijen gehad. Recentelijk heeft hij één van zijn werkmaatschappijen verkocht voor € 500.000. De 500.000 is als winst in de holding belast tegen 20 en 25%. De winst in de holding van Adriaan bedraagt na de vennootschapsbelasting € 385.000.

Adriaan heeft een nieuwe woning op het oog. De woning kost 350.000 en Adriaan heeft geen privévermogen. Indien Adriaan de winst in de holding uitkeert zal hij 25% inkomstenbelasting moeten betalen en houdt hij onvoldoende middelen over om de woning aan te schaffen. Hij zal dus een lening van € 350.000 aan moeten gaan om de woning te kunnen kopen.

Hoe kan Adriaan zijn huis het best financieren?

 

Hypotheek berekening

Conclusie

Indien Adriaan het geld leent van een bank, verliest hij jaarlijks € 7.560 aan hypotheeklasten (aflossing niet meegenomen). Kiest Adriaan echter voor de lening vanuit zijn eigen holding, dan maakt hij een nettowinst van € 2.940 per jaar. Gedurende een looptijd van 30 jaar dus bijna € 100.000!

Door Rick Schmitz van Online Flex BV

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën