Hoogte aftrekbare afsluitprovisie bij de eigen woningWanneer er afsluitprovisie betaald moet worden voor een lening ten behoeve van de eigen woning, is deze direct fiscaal aftrekbaar. Voorwaarde voor deze directe aftrekbaarheid is dat maximaal 1,5% van het bedrag van de aangegane schuld aftrekbaar is met een absoluut maximum van € 3.630.

De vraag bestond of dit absolute maximum per woning of per belastingplichtige moet worden bekeken. Omdat de belastingwetgeving in principe individueel, per belastingplichtige, moet worden bekeken, is BDO van mening dat bij fiscale partners die samen een lening zijn aangegaan het absoluut maximum verdubbelt.

De inspecteur was bij de aanslagregeling een andere mening toegedaan. Ook na het maken van bezwaar bleef de belastingdienst bij zijn standpunt: er geldt een absoluut maximum van € 3.630. Met de inspecteur is vervolgens afgesproken dat we hierover zouden procederen en sprongcassatie in zouden stellen. Hier wilde de inspecteur graag aan meewerken. Daarom is onder die voorwaarden beroep aangetekend tegen de uitspraak.

Vandaag kreeg BDO de mededeling van de inspecteur dat de kennisgroep een vraag- en antwoordbesluit gaat publiceren. Volgens de inspecteur komt in dit vraag- en antwoordbesluit te staan dat het absolute maximum per belastingplichtige mag worden bekeken. Een wijziging van de zienswijze van de Belastingdienst tot op heden. Er zal alsnog aan ons verzoek tegemoet worden gekomen. Het instellen van beroep is derhalve thans overbodig.
 
 
Bron:
BDO Eindhoven/Helmond, Lisette Branten en Miranda Hoeben

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën