Hoofddoel van belang bij gemengde ritHet doel van uw rit met de auto van de zaak bepaalt of het gaat om zakelijke kilometers of privékilometers. Gaat het echter om een gemengde rit, dan moet u kijken wat het hoofddoel van de rit is. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden moest recent de zakelijkheid vaststellen in een zaak waarbij het hoofddoel moeilijk te bepalen was.

Het aantal zakelijke kilometers en privékilometers is van belang voor de bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak. In deze zaak had de directeur-grootaandeelhouder (dga) een ontmoeting in Oostenrijk met een zakelijke relatie en wilde daar gelijk een vakantie met zijn gezin aan vastplakken. Bij een boekenonderzoek merkte de inspecteur deze ritten aan als privéritten en legde een naheffingsaanslag loonheffingen op. De dga ging in bezwaar tegen deze opgelegde naheffingsaanslag.

Hoofddoel moeilijk te bepalen

Uiteindelijk kwam de zaak bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht. Volgens de rechter ging het hier om een gemengde rit met zowel een zakelijk doel als een privédoel. In dat geval was het hoofddoel van de rit doorslaggevend voor het bepalen van de zakelijke kilometers. Dat was echter moeilijk te bepalen in deze zaak. Een autorit was dan slechts nog zakelijk als iemand die geen dga was, maar wel qua inkomen, vermogen en gezin in dezelfde situatie verkeerde, niet dezelfde ritten zou maken. Dit bleek niet het geval want er zijn genoeg mensen die naar Oostenrijk gaan voor een wintersportvakantie. Het waren dus privékilometers van de dga. De naheffingsaanslag was terecht. Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 15 oktober 2013, ECLI (verkort): 7935

Bron: Rendement Fiscaal

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën