Het mes in sociale zekerheid en zorgHet CDA wil vooral het mes zetten in de sociale zekerheid, de zorg en de eigen overheidsorganisatie. Daarnaast willen de christendemocraten investeren in onderwijs en lastenverlichting om bijvoorbeeld werken en ondernemen meer lonend te maken.

Dat blijkt uit het maandag gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma Slagvaardig en Samen van de partij.

Meer ambitie, minder overheid
Volgens CDA-kandidaat-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is ,,meer ambitie nodig en minder overheid”. De komende kabinetsperiode wil zijn partij tot boven de 20 miljard euro beparen. In 2015 moet het overheidstekort (bijna) weg zijn en binnen twee kabinetsperioden moet het tekort zijn omgebogen in een structureel overschot.

Balkenende benadrukte dat het niet ,,om botweg bezuinigingen gaat”, maar dat er ook hervormd moet worden om in te kunnen spelen op de eisen van de toekomst. Dat betekent onder meer een kleinere overheid, meer verantwoordelijkheid bij burgers neerleggen en investeren in kennis om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden.

Bezuiningen
Het CDA wil onder meer bezuinigen op de organisatie van de overheid door departementen samen te voegen en het aantal te verminderen. Zo noemde Balkenende VROM en Verkeer en Waterstaat als voorbeeld, evenals Justitie en Binnenlandse Zaken.
Ook wil de partij flink op de loonkosten van ambtenaren besparen via loonmatiging. Het CDA wil de salarissen in de publieke sector koppelen aan de inflatie. Het zou goed zijn voor ieders welvaart en het herstel van de economie volgens Balkenende als in de marktsector hetzelfde gebeurd.

Belasting
De bedoeling is de eigen verantwoordelijkheid te vergroten, bijvoorbeeld via het eigen risico, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en de bereikbaarheid van de zorg. De christendemocraten vinden lastenverhogingen niet wenselijk. Wel willen ze de lastendruk verschuiven: van minder belastingen op arbeid en winst naar meer heffingen op consumptie en milieuvervuilende activiteiten. Bron: ANP.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën