Handelaarskenteken vergeten: een duur autoritjeEen autohandelaar die met een auto uit zijn bedrijfsvoorraad de openbare weg op gaat, moet die auto voorzien van een groene plaat, een handelaarskenteken. Doet hij dat niet en wordt hij gesignaleerd, dan levert hem dat een naheffing Motorrijtuigenbelasting op, met 100% boete. Tenzij hij de auto vóór die rit – aantoonbaar! – naar zijn privévermogen heeft overgebracht.

Autohandelaar Tom Ford reed op 25 maart 2010 op de openbare weg in een auto die tot zijn bedrijfsvoorraad behoorde. De auto was tijdens die rit niet voorzien van een groene plaat. Ford werd gesignaleerd en kreeg een naheffingsaanslag MRB opgelegd, met een verzuimboete van 100%. Ford ging in bezwaar tegen die naheffingsaanslag, en daarna, toen de inspecteur zijn bezwaar niet honoreerde, in beroep. Voor Hof Den Bosch stelde Ford dat de naheffingsaanslag ten onrechte was, omdat de auto tijdens de rit op 25 maart niet meer tot zijn bedrijfsvoorraad behoorde. Hij had die auto kort daarvoor van het ondernemingsvermogen overgebracht naar zijn privévermogen. De inspecteur voerde daartegen aan dat uit het controleformulier bedrijfsvoorraad duidelijk bleek dat de auto tijdens de cruciale rit nog wél tot zijn ondernemingsvermogen behoorde.
Het Hof stelde de inspecteur in het gelijk. Ford had geen stukken overgelegd waaruit de juistheid van zijn stelling bleek. Door met de auto gebruik te maken van de openbare weg zonder dat die was voorzien van een handelaarskenteken, had Ford in strijd gehandeld met de wettelijke regeling voor het gebruik van een handelaarskenteken. Het Hof handhaafde de naheffingsaanslag en vond de boete van 100% passend en geboden.

Commentaar
Een autohandelaar kan niet ondernemen zonder groene platen. Met een handelaarskenteken hoeft hij de ingekochte auto’s niet op eigen naam over te schrijven, en zich niet druk te maken over verzekeren of het schorsen van de MRB. En het maakt een proefritje voor verkoop van de auto een stuk eenvoudiger. De RDW, de RijksDienst voor het Wegverkeer, houdt toezicht op het correcte gebruik van het handelaarskenteken. De (online) Registratie Bedrijfsvoorraad speelt daarbij een belangrijke rol. In de procedure kon de ondernemer de overbrenging van de auto naar privé vóór de kwestieuze autorit niet aantonen. Dan houdt het op en resteert een naheffing MRB met (standaard) 100% boete.

Bron: BelastingBelangen

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën