Fusies bij accountants- en belastingadvieskantoren :: stammenstrijdFusies bij accountants- en belastingadvieskantoren slagen eerder niet dan wel. Veel kantoren gaan eerst enkele jaren door diepe dalen tot opeens stabiliteit ontstaat. Het oude ‘bloed’ is vertrokken.

Met name de WTA heeft er voor gezorgd dat er behoorlijk wat ‘gedwongen huwelijken’  zijn ontstaan de afgelopen twee jaar. Het laatste jaar zijn er een aantal ontstaan door de economische situatie.

Ik tref regelmatig ‘fusie gedupeerden’  aan mijn tafel ter oriëntatie op een andere functie.  Kandidaten die voor de fusie nog heel gelukkig waren en na de fusie minder. Op zich niet iets om van wakker te liggen, maar wel als dit ‘minder’ ook nog eens steeds minder wordt.

De twee meest gehoorde klachten bevinden zich op het niveau van de menselijke klik en de werkmethode, of liever gezegd, de samenwerkmethode. De menselijke klik zal duidelijk zijn. Vooral als men al jaren in dezelfde samenstelling werkt, zijn nieuwkomers lastig te accepteren. Helemaal als dit een hele groep nieuwkomers ineens is. Toch verloopt dit nog meestel aardig. Maar zitten er ‘roofdieren’  tussen, dan moorden ze met gemak binnen een half jaar een halve afdeling uit. Het is dus een heel breekbare situatie.

Maar toch is bij mij aan tafel de nummer klacht, de samenwerkmethode. Je kunt kennelijk wennen aan nieuwe gezichten in het pand, maar de manier van werken aanpassen is ondoenlijk. De mens is natuurlijk ook weinig flexibel.

Nog lastiger wordt dit als het ene kantoor uit alleen accountants bestaat en het andere kantoor uit puur fiscaal publiek. Dan ontstaat de stamvraag: Wie is de baas en wie ‘heeft’ de klant?? Wie is hier het belangrijkst, daar komt het dan op neer.

Ik weet het wel….de klant.

Martijn Betgem, senior consultant werving & selectie fiscaal.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën