Forse stijging Europese beursgangen in laatste kwartaal 2009Europese beursgangen namen toe in het vierde kwartaal van 2009. In totaal waren er 61 Initial Public Offerings (IPO) met een totale waarde van bijna 5 miljard euro. Dat is fors meer dan de 44 IPO’s waarmee in diezelfde periode vorig jaar maar 1,2 miljard euro werd opgehaald. Het betekent ook een forse stijging ten opzichte van het derde kwartaal 2009 toen 44 nieuwe noteringen 1,4 miljard euro opleverden. Dit blijkt uit de IPO Watch Europe Q4 van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

De beursgang van Delta Lloyd was de op één na grootste in Europa. In heel 2009 werd er de helft minder opgehaald met beursgangen dan in 2008. Maar volgens PwC zal het ingezette herstel zich in de eerste helft van 2010 wereldwijd doorzetten. Op de NYSE Euronext waren het afgelopen kwartaal de meeste Europese beursgangen, namelijk 13 met een totale waarde van 1,9 miljard euro. Op Euronext Amsterdam waren er drie beursgangen, namelijk die van Cryo Save Group, Dockwise en Delta Lloyd. De laatste was met één miljard euro tevens de op één na grootste Europese beursgang. De Warschau Stock Exchange (WSE) staat op de tweede plaats met 16 IPO’s met een totale waarde van 1,5 miljard euro. De beursgang van het Poolse energiebedrijf Polska Grupa Energetyczna vormde met 1,4 miljard euro de grootste in Europa. De Londonse beurzen waren met 14 nieuwe beurs noteringen met een waarde van 0,95 miljard euro na Euronext en de Poolse beurs goed voor een derde plaats.

Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij Pric ewaterhouseCoopers: “Er is op dit moment duidelijk sprak e van een IPO window of opportunity. Wij zien dat diverse bedrijven volop bezig zijn met de voorbereidingen voor een beursgang in 2010. De markt heeft wel te maken met een prijsdruk, omdat kopers het op dit moment voor het zeggen hebben. Vooral institutionele beleggers
willen waar voor hun geld.” In de eerste helft van 2010 zet het herstel in Europa en in de rest van de wereld door, zo verwacht Martin Coenen. Europa zal echter in vergelijking met de Verenigde Staten en China naar verwachting achterlopen in het herstel.Over heel 2009 gemeten was de NYSE Euronext het mees t succesvol met 36 beursgangen met een totale waarde van 1,9 miljard euro. De Londense beurzen en de WSE waren tweede en derde met respectievelijk 25 nieuwe beursnoteringen met een waarde van 1,7 miljard euro en 38 IPO’s met een waarde van 1,6 miljard euro. In heel 2009 waren er 151 beursgangen in Europa met een waarde van 6,8 miljard. In 2008 waren dat er 337 met een waarde van 14 miljard euro. Bron: PWC.

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën