Fiscale praktijk bij accountants- en belastingadvieskantoren onder drukEen ontwikkeling baart ons zorgen. Uit gesprekken met kandidaten komt naar voren dat de fiscale praktijken onder druk staan. NIET vanwege het feit dat er minder werkaanbod is, maar om een hele andere reden.

Snoepende accountants
Accountants snoepen fiscale omzet weg van de fiscale afdeling. Zij doen zelf wel even een aangifte links en rechts en schrijven een fiscaal advies op eigen titel. Een ontwikkeling die bijzondere vormen aanneemt en waarvan de gevaren voor de klant niet zijn te overzien. De accountant van de toekomst is iemand die op een slimme en efficiënte wijze informatie analyseert, controleert en verrijkt met kennis en adviezen. En geen (amateur) fiscalist die makkelijk omzet wil scoren.

We hebben alleen deze week al 6 uitstekende fiscalisten op bezoek gehad met een dergelijk verhaal….…die nu nog werkzaam zijn bij kantoren van naam en faam, maar zich tot ons wenden voor advies.

Gevolg?
Kort gezegd; terug naar de roost, dus het ‘Accountantskantoor’ (dus niet langer: accountants- en belastingadvieskantoor). Vernauwing qua kennis en het verlaten van de multidisciplinaire aanpak. Accountants die louter met accountants van doen hebben. De dupe? De klant.
Het op peil houden (of laten groeien) van de omzet vraagt  om een nieuwe zakelijke instelling waarbij alle lagen binnen het kantoor in beweging moeten komen. Dit is nodig om nieuwe bronnen van business en inkomsten te ontdekken, te ontginnen en te exploiteren. Absoluut geen makkelijke klus. Maar neem als accountancypartner alstublieft niet te kortste en makkelijkste route.

De gebaande wegen zijn allemaal platgelopen, er moeten zijwegen worden ingeslagen, nieuwe initiatieven en uitgangspunten ontstaan. Deze reactie is nodig om de klant (lees: markt) te blijven boeien en binden. Hiervoor is een creatieve strategie noodzakelijk waarbij het ontwikkelen van nieuwe ideeën moet zorgen voor kansen, uitbreiding, nieuwe business en vernieuwende markten. Stel je klant centraal en vraagt wat hij van je organisatie verwacht de komende 5 jaar. Als de accountants dan het voortouw willen nemen, om meer omzet binnen te halen, laat ze dan hier hun tijd aan besteden, in plaats van werk bij talenvolle fiscalisten weg te halen. Want dat is echt korte termijn denken.

Geschreven door Peter A. Tijssen, directeur Adviesgroep ’88 in samenwerking met Martijn Betgem, recruiter fiscaal.

Reacties

2 Reacties to “Fiscale praktijk bij accountants- en belastingadvieskantoren onder druk”
 1. Mike says:

  My two cents worth:

  In een post op Fiscalio, van inmiddels enkele jaren geleden, “verdwijnt de aangiftemedewerker uit ons straatbeeld” geheten, werd geponeerd dat aangiftemedewerkers zullen verdwijnen. Dit omdat hun werk aan een accountant in de toekomst zou worden uitbesteed. De hierboven gedane constateringen zouden aldus geen verbazing moeten wekken wat aangiftewerk betreft. Ik heb geen zicht op hoe dit zich ontwikkelt bij de grote(re) maatschappen maar zo te zien is het een noemenswaardige “probleem” c.q. ontwikkeling. Hoewel veel aangiftewerk routinematig kan zijn is het e.e.a. aan een accountant overlaten m.i. niet aan te raden. De invloed van het bestaan van een HT convenant tussen de betreffende onderneming / accountantsmaatschap en de belastingdienst is misschien ook een factor waar men rekening mee dient te houden bij de evaluatie van deze ontwikkelingen. Als de klant en de belastingdienst op een lijn zijn over de administratie en de toe te passen fiscale faciliteiten en in te nemen standpunten is het mogelijk toch best logisch dat de uitvoering aan de accountant wordt overgelaten. Dit gaat niet op als sprake is van bijzondere problematiek, maar dit zal zich in de regel niet lenen voor een regeling onder HT.

  Ik heb het boven aangehaalde artikel destijds becommentarieerd. De strekking van mijn commentaar was dat een dergelijke koers wellicht diverse gevaren zou kunnen opleveren voor cliënten en misschien ook nog voor de betreffende dienstverlener zelf (denk aan de vierde tranche bijvoorbeeld).

  Ik ben als aangiftemedewerker / belastingadviseur werkzaam bij een maatschap van louter belastingadviseurs. Persoonlijk ondervind ik het probleem niet van “snoepende” accountants. Wel word ik met enige regelmaat geconfronteerd met “fiscale toeristen” oftewel accountants die menen het terrein van wet en regelgeving te kunnen overzien terwijl dat niet het geval is met de nodige missers, fiscaal gedreven doelredeneren en risk-based advisering tot gevolg (taak van mijn kantoor is dan damage control en / of “opruimen”). Ik ben mij bewust van de economische prikkels die accountants verleiden tot het geven van fiscale advies maar vind het toch opmerkelijk dat dit zich blijkbaar zodanig heeft ontwikkeld dat zulks een reeele bedreiging is voor de continuiteit van bestaande fiscale praktijken oftewel voor de tevredenheid van hun fiscale personeel. Ik vraag mij ook af of men over de potentiële civielrechtelijke aansprakelijkheidsrisicos jegens klanten heeft nagedacht. Dekt bijvoorbeeld de verzekeraar eventueel daarbij door de accountant begane misser(s)? Immers de fiscaliteit hoort niet tot het expertise-gebied van een accountant. Sinds wanner zijn accountants zo risico onbewust geworden…? Food for thought.

  Met de voortschrijdende automatisering en “horizontalisering” zal door klanten aan adviseurs uitbestede aangiftewerk sowieso afnemen. Het blijft moeilijk om deze ontwikkeling te kwantificeren en/of voorspellingen te doen die meetbaar zijn zodat iedere discussie daarvan in onbevredigende algemeenheden blijft steken. De tijd zal het leren. Hoe je het ook wendt of keert fiscalisten en accountants zijn een kostenpost. Uiteindelijk zullen we meer moeten opleveren dan we kosten. Duidelijk is dat fiscalisten “aan de beurt” zijn. Het advieswerk zal er altijd zijn maar je moet dit ook kunnen vinden / zien. Het geld ligt op straat dus voor goede fiscalisten zal er altijd werk zijn.

  Voorgaande opmerkingen vallen in de categorie “open deuren intrappen” maar de toekomst laat zich moeilijk voorspellen of in de ironische woorden van Niels Bohr “Prediction is very difficult, especially about the future”.

  Mike

 2. Martijn says:

  Mike, dank voor je inhoudelijk sterke reactie!

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën