Fiscale arbeidsmarkt: knelpunten en frustrerende factorenUpdate 21.3.13
Veel grotere kantoren zijn momenteel ‘fiscaal aan het dumpen’. Het lijkt hierbij vooral om dat ervaren mensen te gaan. Zelfs partners. Dit is begin maart ingezet. Van enkele kantoren ontvang ik wekelijks kandidaten uit de fiscale praktijk. Nu is de vraag; gaan deze plekken opnieuw bezet worden of niet? Mijn gevoel gaat naar het tweede antwoord uit. Het aantal vacatures loopt sowieso hard terug, momenteel.

Update 27.6.13
Feitelijk geldt de informatie van 21.3.13 nog steeds. Geen veranderingen. Grote onrust en onzekerheid spelen de boventoon. Wel is duidelijk dat met name de grotere kantoren wel klaar zijn met het ontslaan van fiscalisten. De grote stroom is gestopt. Het aantal langdurig werkloze fiscalisten dat ik spreek neemt overigens toe.

Update 15.8.13
De afgelopen weken enkele zelfstandigen gesproken die lieten weten dat ze een lichte groei in hun klantenkring zien. Goed nieuws dus! Het aantal vacatures kent een lichte stijging. Fiscalisten orienteren zich momenteel mondjesmaat. Maar goed, we zitten aan het eind van de vakantieperiode.

Update 11.9.2013
Na een zeer rustige zomer, trekt de arbeidsmarkt voorzichtig aan en dan met name in Noord-Brabant. Onofficieel roep ik Noord-Brabant uit tot meest actieve omgeving als het gaat om fiscale mogelijkheden voor kandidaten. Het afgelopen jaar heeft met name de regio Eindhoven al bewezen de hoogste mobiliteit te hebben als het gaat om fiscale vacatures. Zo staan Amsterdam en Rotterdam het laatste half jaar vrijwel stil; er zit weinig beweging in de fiscale arbeidsmarkt.  De rest van Nederland vertoont een voorzichtig herstel met hier en daar een mogelijkheid.

 

Wij spreken dagelijks fiscalisten en belastingadviseurs die redelijk teleurgesteld zijn als het gaat in de werking van de arbeidsmarkt. Sommige worden er zelfs moedeloos van. Waar zijn de grootste frustrerende factoren momenteel?

Ik probeer hier een doorlopende opsomming te maken van punten die ik in mijn praktijk ervaar of verneem.

Communicatie
Communicatie of liever gezegd een gebrek daaraan. Veel accountantskantoren nemen niet meer de moeite om iemand af te schrijven of terugkoppeling te geven. Overigens hoor ik deze geluiden ook over werving en selectie bureaus. Kennelijk spendeert men alleen nog energie aan de ‘gouden CV’s’; CV’s die altijd gewild zijn, weliswaar momenteel ook in mindere mate dan normaal. De rest hoort niets. En krijgt ook geen advies of handvatten over ‘hoe verder’.

Veel ervaring, maar niet de juiste
De ‘juiste’ ervaring is op dit moment nog belangrijker. Heb je 10 jaar ervaring met bijvoorbeeld fiscale (advies)ervaring en accountancywerkzaamheden als bijvoorbeeld jaarrekeningen samenstellen en salarisadministratie, dan val je buiten de boot. Accountantskantoren zoeken voor de fiscale praktijk alleen kandidaten die alleen fiscale (advies)ervaring hebben (dus niet een combi met accountancy). Dit geldt vooral bij de grotere kantoren. Kleine kantoren vinden een belastingadviseur met accountancy ervaring soms nog wel eens handig.

Internet: vacaturesite moe
Het woud aan vacatures op internet blijft lastig. Veel dezelfde vacatures via verschillende werving en selectie bureaus, regelmatig ook zo beschreven dat het in eerste instantie lijkt te gaan over een nieuwe vacature. Daarnaast veel ‘niet bestaande’ vacatures of al lang verlopen vacatures. Ik merk dat kandidaten zich vaker ‘rechtstreeks’ melden bij of een kantoor of een werving en selectie bureau. Ze zijn ‘vacaturesite moe’.

Vaktechniek
Ben je enkele maanden ‘uit de running’ wat vaktechniek betreft, dan wordt je direct al minder interessant voor kantoren. Men wil momenteel alleen kandidaten die ‘tot op heden’ met vaktechniek bezig zijn.
TIP: Het is dus de kunst om op een of andere manier je kennis te blijven actualiseren, bijvoorbeeld door een cursus te volgen of regelmatig naar seminars te gaan. Vermeld dit dan ook op je cv; je laat zien dat je – ondanks thuis zitten – toch met je ‘vak’ bezig bent.

Positieve punten
Update 31.1.13

Sinds januari 2013 trekt de vraag naar junior weer wat aan en dat is belangrijke ontwikkeling. Kennelijk is er in de fiscale praktijken weer ruimte om werk ‘weg te leggen’ bij junioren. Dat lijkt dus te duiden op meer werk. Het betreft overigens wel strarters met enige ervaring. Sowieso is de vraag fiscalisten groter dan de maanden november en december 2012! Er zit weer wat beweging in de markt.

Update 20.2.13
Vraag naar junioren met ervaring blijft nog steeds licht stijgen. Opmerkelijk daarbij is dat het vooral adviesfuncties betreft. Junior functies in de aangiftepraktijk zijn er nauwelijks (geldt overigens ook voor de ervaren aangiftemedewerkers).

Accountants snoepen fiscaal werk bij fiscalisten weg. Fiscale afdelingen bij enkele kantoren krimpen snel!

Geschreven door Martijn Betgem, recruiter fiscaal

Ps Kom jij ook punten tegen op de (fiscale) arbeidsmarkt? Laat het me weten! (martijn@groep88.nl  of als ‘comment’)

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën