Fiscale arbeidsmarkt: bereid je goed voor!Voor 2013 geldt: wie een overstap wil maken binnen de fiscale praktijk, moet over veel geduld en een olifantenhuid beschikken. De selectieprocedures duren lang en zijn vaak onzeker. Na twee of drie gesprekken kun je te horen krijgen dat de vacature is ingetrokken of dat men toch zoekt naar een andere kandidaat. Ook ben je regelmatig één van de vele sollicitanten. Als je al wordt uitgenodigd voor een kennismaking, want ook dat kost veel geduld en – belangrijker – een goede voorbereiding. Een karig, begeleidend mailtje met een beknopt cv betekent vaak dat je op de afschrijf stapel komt te liggen. ‘Sollicitatie vermoeidheid’ treedt op na enkele lange sollicitatieprocedures, vele open sollicitaties en afwijzingen. Ik spreek dagelijks kandidaten die hiermee te maken hebben. Voor kandidaten die weg moeten zeer vervelend, voor kandidaten die weg willen lastig.

Een lichtpuntje is dat het aantal vacatures na de zomervakantie is gestegen. Er is iets meer interesse in kandidaten voor de fiscale praktijk, al is het niet te vergelijken met het animo van bijvoorbeeld 2 jaar geleden.

Voorbereiding
Het eerste wat ik doe als intermediair is de kandidaat op scherp zetten qua ‘mindset’ en cv. Voorbereiding is momenteel meer dan het halve werk. We halen alles uit de kast om de kandidaat zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. En dan scheelt het dat je als intermediair bergen aan ervaring hebt. Daardoor weet ik precies welk kantoor, waar op let en voor welke vacature. Het profiel van een fiscalist voor de MKB praktijk is nou eenmaal anders dan voor de internationale praktijk. En dat verschilt ook weer per kantoor. Qua cv, maar ook qua persoonlijkheid.

Wat te doen?
Nuchter blijven en koester wat je hebt. Laat je goed informeren voordat je start met oriënteren. Richt je focus op wat je exact wilt. Er zijn nog steeds mogelijkheden en de verwachting is dat deze de komende maanden zullen toenemen. Maar dan nog geldt: wees voorbereid! Tot in de puntjes.

Martijn Betgem, recruiter fiscaal

Doorpraten over dit onderwerp? Voeg me toe op Skype: martijnadviesgroep88

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën