Fiscale Arbeidsmarkt 2011, 4e kwartaalGriekenland o.a. heeft ons geen goed gedaan. Vanaf de zomerperiode heeft de economische twijfel weer toegeslagen. Zaten we vanaf het 1e kwartaal weer in de lift. Nu bevinden we ons wederom in een economische neergang.  En de fiscale arbeidsmarkt duikt daar achteraan.

Veel kantoren laten weten momenteel geen personeel aan te nemen en dit jaar uit te zingen met het huidige personeelsbestand. En dit huidige personeelsbestand krimpt ook nog eens door het teruglopen van het werkaanbod.

Daarmee neemt direct ook weer de interne onduidelijkheid over sollicitatieprocedures toe. Procedures worden halverwege gestaakt of  vacatures ´on hold´gezet.

Het bovenstaande treft vooral de fiscalisten met 0 tot 4 jaar ervaring en de meer ervaren fiscalisten (met meer dan 12 jaar ervaring). Fiscalisten die ervaring hebben opgedaan in de internationale praktijk hebben het op elk ervaringsniveau moeilijk. De meeste doorstroom zit in de MKB praktijk.

De doelgroep daartussen, van 4 tot 12 jaar ervaring in de MKB adviespraktijk, is nog steeds welkom, maar wel in bescheiden mate. Daarbij is de eis dat de fiscalist commercieel is. Ben je meer vaktechnisch van waarde, dan wordt het een lastig verhaal om een overstap te maken.

Concluderend. De arbeidsmarkt is momenteel krap als het gaat om mogelijkheden. Er zijn wel geregeld goede mogelijkheden voor fiscalisten die 4 tot 12 jaar ervaring in de MKB praktijk hebben. Helemaal als je commercieel bent ingesteld of interesse hebt. Overigens is dit een doelgroep die in welke arbeidsmarkt dan ook, zeer moeilijk te vinden is. In slechte en goede tijden.

Toch zien we ook kantoren, met name de kleinere, die wel slagkracht hebben en een (kleine) groei laten zien. Ondanks het huidige, economische klimaat. Dit zijn vooral kantoren die al eerder ´met een andere mentaliteit´ zijn gaan werken of dit gewoon altijd al deden. Commercieel en echt klantgericht met een prettige tariefstructuur. Probeer je dat als kantoor nu, dan kan dat te laat zijn. Duidelijk is dat de oude manier van klant bedienen geen soelaas meer biedt.

Martijn Betgem, recruiter fiscaal / Fiscalio.nl

Laat je mening horen!

Laat een reactie achter.
mocht je een afbeelding wensen bij je reactie, klik dan hier gravatar!

Of kies uit nieuws categorieën